open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 120/9524/22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 09 листопада 2023 року

у справі № 120/9524/22

Цивільна юрисдикція

Щодо обставини, яка не може бути поважною причиною для пропуску військовою частиною строку на апеляційне оскарження

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до військової частини Державної прикордонної служби України (далі - ВЧ), у якому просив:

  1. визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо ненарахування та невиплати в повному обсязі додаткової винагороди встановленої пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 у розмірі 100 000,00 грн за прийняття безпосередньої участі у бойових діях або забезпеченні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії на території Чернігівської і Сумської областей за період з 07 квітня 2022 року по 30 квітня 2022 року, з 01 травня 2022 року по 31 травня 2022 року, з 01 червня 2022 року по 25 червня 2022 року;
  2. зобов'язати відповідача здійснити нарахування та виплату додаткової винагороди, встановленої пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» у розмірі 100 000,00 грн за прийняття безпосередньої участі у бойових діях або забезпеченні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії на території Чернігівської і Сумської областей за період з 07 квітня 2022 року по 30 квітня 2022 року, з 01 травня 2022 року по 31 травня 2022 року, з 01 червня 2022 року по 25 червня 2022 року в розрахунку 100 000,00 грн на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах з врахуванням проведених виплат за цей період , на загальну суму 184 307,00 грн.

Рішенням окружного адміністративного суду адміністративний позов задоволено частково.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду відмовлено у задоволенні заяви ВЧ НОМЕР_1 про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Вінницького окружного адміністративного суду. Відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ВЧ НОМЕР_1 на рішення окружного адміністративного суду.

ОЦІНКА СУДУ

Введення на території України воєнного стану не зупинило перебіг процесуальних строків звернення до суду з позовами. Питання поновлення процесуального строку у випадку його пропуску з причин, пов'язаних із запровадженням воєнного стану в Україні, вирішується в кожному конкретному випадку з урахуванням доводів, наведених у заяві про поновлення такого строку. Сам по собі факт запровадження воєнного стану в Україні не є підставою для поновлення процесуального строку. Такою підставою можуть бути обставини, що виникли внаслідок запровадження воєнного стану та унеможливили виконання учасником судового процесу процесуальних дій протягом установленого законом строку.

За усталеною практикою Верховного Суду введення воєнного стану може бути визнано судом поважною причиною пропуску відповідного процесуального строку або його продовження за умови, якщо пропуск строку знаходиться в прямому причинному зв'язку з такою обставиною.

При оцінці поважності причин пропуску процесуального строку з причини введення воєнного стану в Україні додатково слід брати до уваги, зокрема: територіальне місцезнаходження суду, порядок його функціонування; місце проживання (місцезнаходження) заявника; ведення на відповідній території бойових дій або розташування у безпосередній близькості до такої території, посилення ракетних обстрілів у відповідний проміжок часу, що об'єктивно створювало реальну небезпеку для життя учасників процесу; тривалість самого процесуального строку та часу, який минув із дати завершення процесуального строку; наявність чи відсутність обставин, які об'єктивно перешкоджали конкретній особі реалізувати своє право (повноваження) у межах визначеного процесуального строку; поведінку особи, яка звертається з відповідним клопотанням, зокрема, чи вживала особа розумних заходів для того, щоб реалізувати своє право (повноваження) у межах процесуального строку та якнайшвидше після його закінчення (у разі наявності поважних причин його пропуску), та інші доречні обставини.

На обґрунтування причин пропуску строку звернення з апеляційною скаргою скаржник посилається саме на введення в Україні воєнного стану і на те, що він є військовою частиною, тобто існує прямий зв`язок.

Водночас, колегія суддів не заперечує, що вказані обставини могли утруднити дотримання строку на апеляційне оскарження, однак указані доводи не підтверджені достатніми та належними доказами (зокрема, накази командування про залучення особового складу ВЧ). Крім того, відповідач територіально розміщений у Вінницькій області, яка не вважається територією активних бойових дій. Доказів щодо зміни місця дислокації (переміщення) військової частини до суду не надано.

Усі учасники справи є рівними перед законом і судом, зобов'язані діяти вчасно та в належний спосіб, в тому числі, при оскарженні судових рішень в апеляційному порядку, у зв`язку з чим, будь-які зволікання останніх не свідчать про неухильне виконання покладених на них обов`язків як учасника справи і намір добросовісної реалізації права на апеляційний перегляд справи.

ВИСНОВКИ: щодо аргументів відповідача про наявність великої кількості справ (понад 200 справ), учасником в яких є військова частина, колегія суддів погоджується з висновками суду апеляційної інстанції про те, що така обставина не може бути поважною причиною для пропуску строку на апеляційне оскарження рішення в межах даної справи, оскільки подання апеляційної скарги в межах строку на апеляційне оскарження передбаченого законом, належить до безпосередніх обов'язків сторони і від волевиявлення самого скаржника.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: пропуск процесуального строку, правовий статус військової частини, спори в умовах воєнного стану, захист соціальних прав

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: