open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 520/26066/23
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 07 березня 2024 року

у справі № 520/26066/23

Адміністративна юрисдикція

Щодо відстрочки від призову на військову службу у зв'язку з бронюванням військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ІНФОРМАЦІЯ_1, у якому просив:

  1. визнати протиправними дії ІНФОРМАЦІЯ_1, які полягають у направленні ОСОБА_1 на медичний огляд військово-лікарською комісією при ІНФОРМАЦІЯ_1 та врученні ОСОБА_1 повістки на відправку на 25 вересня 2023 року о 09:00;
  2. зобов'язати ІНФОРМАЦІЯ_1 утриматися від вчинення дій, спрямованих на призов ОСОБА_1 на військову службу під час мобілізації.

Окружний адміністративний суд ухвалою, яку залишено без змін постановою апеляційного адміністративного суду, у відкритті провадження у цій справі відмовив. Ухвалюючи такі рішення, суди виходили з того, що даний спір не підлягає розгляду як у порядку адміністративного судочинства так і в судовому порядку взагалі.

ОЦІНКА СУДУ

Предметом спору у цій справі є правомірність дій районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, які полягають у направленні ОСОБА_1 на медичний огляд військово-лікарською комісією та врученні йому повістки на відправку на 25 вересня 2023 року о 09:00, а також зобов`язання районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки утриматися від вчинення дій, спрямованих на призов ОСОБА_1 на військову службу під час мобілізації.

Так, як встановлено судами попередніх інстанції, свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що 12.09.2023 року ОСОБА_1 був затриманий на вулиці у місті Львів представниками ІНФОРМАЦІЯ_1 та доставлений до приміщення ІНФОРМАЦІЯ_1. Під час першого спілкування з представниками відповідача, а також після доставлення до приміщень відповідача ОСОБА_1 пред'явив посадовим особам Довідку та Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов`язаного. Проте, ігноруючи відстрочку позивача від призову на військову службу під час мобілізації, а також юридичний факт перебування на військовому обліку у ІНФОРМАЦІЯ_2, працівник ІНФОРМАЦІЯ_1 вручив ОСОБА_1 направлення на проходження медичного огляду військово-лікарською комісією. Після цього позивач був примушений до проходження медичного огляду Військово-лікарською комісією при ІНФОРМАЦІЯ_1, так як без проходження огляду позивачеві було відмовлено у фізичній можливості покинути приміщення відповідача. За результатами описаних вище неправомірних дій, позивачеві було усно повідомлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 прийнято рішення про призов ОСОБА_1 на військову службу та вручено йому повістку на відправку на 25.09.2023 року о 09:00, підписану Начальником.

Матеріалами справи підтверджується, що спір у цій справі виник у зв`язку із діями відповідача, які полягали затриманні, доставленні до приміщення ІНФОРМАЦІЯ_1 та примусовому направленні позивача на медичний огляд ВЛК, примушуванні до вказаного огляду з позбавленням можливості без такого огляду покинути приміщення відповідача, не зважаючи на пред'явлення позивачем довідки та витягу з наказу Мінекономіки про його бронювання та перебування у місті Львів у зв`язку із службовим відрядженням. Крім того позивач оскаржує дії відповідача, що полягали у подальшому (після проходження примусового медичного огляду) врученні йому повістки на відправку (по суті, мобілізаційне розпорядження про призов на військову службу) як заброньованому військовозобов`язаному у період дії його відстрочки.

Правові основи мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні, засади організації цієї роботи, повноваження органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також обов'язки підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, повноваження і відповідальність посадових осіб та обов`язки громадян щодо здійснення мобілізаційних заходів встановлює Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21 жовтня 1993 року №3543-XII (далі - Закон №3543-XII).

Статтею 23 Закону №3543-ХІІ передбачена відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації.

Відповідно до положень статті 23 Закону №3543-XII не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, зокрема, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

ВИСНОВКИ: статтею 23 Закону №3543-XII передбачена відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, яка надається, зокрема, військовозобов`язаним, яких заброньовано на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: захист прав військовозобов'язаних, правовий статус військовозобов'язаних, повноваження ТЦК, правовий режим воєнного стану, оскарження рішень ТЦК, оскарження дій ТЦК

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: