open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 756/9372/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 20 січня 2022 року

у справі № 756/9372/19

Цивільна юрисдикція

Щодо реалізації співвласником багатоквартирного будинку свого права на участь в управлінні багатоквартирним будинком

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до ТОВ «Управляюча компанія «Затишна оселя», ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, третя особа - ТОВ «Експлуатаційна компанія», в якому просила:

  1. визнати недійсним протокол № 1 зборів співвласників багатоквартирного будинку;
  2. визнати недійсним договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком від 16 травня 2019 року, укладений між ТОВ «УК «Затишна оселя» та співвласниками: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_7 та повернути відповідні повноваження по управлінню багатоквартирним будинком ТОВ «Експлуатаційна компанія».

Суд першої інстанції рішенням у задоволенні позову відмовив.

Апеляційний суд постановою рішення суду першої інстанції залишив без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Спірні правовідносини врегульовані Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який визначає правові, організаційні та економічні відносини, пов`язані з реалізацією прав та виконанням обов`язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

Відповідно до частини першої статті 10 цього Закону співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому цією статтею.

Рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, крім рішень з питань, зазначених у пунктах 2, 3 і 9 частини другої цієї статті, які вважаються прийнятими зборами співвласників, якщо за них проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку (частина шоста статті 10 Закону).

Рішення зборів співвласників оформляється протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування («за», «проти», «утримався»), за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики. У протоколі обов`язково зазначається така інформація про співвласників (їх представників), які взяли участь у зборах співвласників: прізвище, ім`я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, загальна площа квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (частина сьома статті 10 Закону).

Протокол зборів співвласників з питань, зазначених у пунктах 2 і 3 частини другої цієї статті, складається не менш як у двох примірниках, один з яких зберігається в управителя, а другий передається на зберігання виконавчому комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування багатоквартирного будинку, який розміщує результативну частину рішення, прийнятого зборами співвласників, на своєму офіційному веб-сайті. Порядок зберігання виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад протоколів зборів співвласників та розміщення ними на офіційному веб-сайті інформації про рішення, прийняті такими зборами, встановлюється Кабінетом Міністрів України (частина дев'ята статті 10 Закону).

Судами встановлено, що ініціативною групою співвласників багатоквартирного будинку в кількості шести осіб скликано збори співвласників на 05 квітня 2019 року про проведення яких ініціативна група повідомила усіх співвласників багатоквартирного будинку, направивши їм 23 березня 2019 року повідомлення.

05 квітня 2019 року відбулися загальні збори співвласників багатоквартирного будинку, оформлені протоколом № 1, на яких співвласниками прийнято ряд рішень. Серед іншого загальними зборами прийнято рішення про відмову з 01 липня 2019 року від отримання послуг ТОВ «Експлуатаційна компанія» з утримання багатоквартирного будинку та зміну управляючої компанії на ТОВ «УК «Затишна оселя».

Позивач особисто приймала участь у голосуванні в рамках проведеного опитування, що підтверджується копією протоколу загальних зборів.

Місцевим судом також встановлено, що протокол № 1 викладено в письмовій формі, він містить всі відомості, передбачені частинами сьомою та восьмою статті 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та необхідні для встановлення волевиявлення співвласників.

На підставі вказаного рішення між ТОВ «УК «Затишна оселя» та уповноваженими співвласниками 16 травня 2019 року укладено договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

З огляду на вищенаведене колегія суддів погоджується із висновками судів попередніх інстанцій про відмову у задоволенні позову.

ВИСНОВКИ: позивач реалізувала свої права як співвласник багатоквартирного будинку на участь в управлінні будинком, прийнявши участь у зборах співвласників.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оскарження рішень зборів співвласників, житлові спори, спори з управляючою компанією, захист прав споживачів ЖКП, порядок управління багатоквартирним будинком

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: