open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 344/203/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 31 січня 2024 року

у справі № 344/203/17

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів за позовом співвласників багатоквартирного будинку з приводу утримання і управління спільним майном

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 - ОСОБА_7 звернулись до суду з позовом до Комунального підприємства «Муніціпальна інвестиційна управляюча компанія» (далі - КП «Муніціпальна інвестиційна управляюча компанія»), виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради треті особи: Публічне акціонерне товариство «Прикарпаттяобленерго», Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Товариство з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія Проф-сервіс», про визнання незаконними дій та зобов'язання вчинити певні дії.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено частково.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано. Провадження у справі за цим позовом закрито. Роз'яснено позивачам, що справа за їх позовом підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

ОЦІНКА СУДУ

За змістом статті 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено три форми управління багатоквартирним будинком, а саме:

  1. самостійне управління співвласниками.
  2. управління управителем.
  3. управління об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

У цій справі позивачі звернулися із позовом до відповідача, в якому просили, зокрема визнати незаконним дії КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» з припинення надання послуг з електропостачання місць загального користування у будинку та зобов'язати його відновити електропостачання місць загального користування у будинку; визнати незаконним дії КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» стосовно пошкодження кріплення лічильника обліку електроенергії місць загального користування у будинку та зобов`язати його відновити ці кріплення; визнати незаконним дії КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» стосовно пошкодження вилучення лічильника обліку електроенергії місць загального користування у будинку та зобов`язати його повернути лічильник обліку електроенергії місць загального користування мешканцям будинку; зобов'язати виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради та комунальне підприємство «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» негайно провести ремонт фасаду та прибудинкової території будинку; відшкодувати моральну шкоду.

Станом на момент подання позову форма управління багатоквартирним будинком не була визначена.

Форму управління багатоквартирним будинком - самоуправління співвласниками будинку визначено згідно протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку після звернення позивачів із цим позовом.

Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради визначив ТзОВ «Управляюча компанія Проф-Сервіс» виконавця послуг з управління будинками, у тому числі будинку.

Згідно із частиною першою статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо: захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин; інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

ВИСНОВКИ: спір у цій справі виник стосовно прав і обов`язків позивачів, як співвласників багатоквартирного будинку щодо утримання і управління спільним майном, тому має вирішуватись в порядку цивільного судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: спори з управляючою компанією, захист прав споживачів ЖКП, порядок управління багатоквартирним будинком, правила визначення судової юрисдикції, цивільна юрисдикція

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: