open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/9742/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 04 жовтня 2023 року

у справі № 910/9742/21

Господарська юрисдикція

Щодо правомірності оцінки збільшення розміру статутного капіталу шляхом передачі певного майна як витрат товариства

Фабула справи: прокурор подав позов в інтересах держави в особі Міністерства аграрної політики та продовольства України про стягнення з ТОВ "Український волоський горіх" 28 687 869 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що обставини внесення спірних саджанців до статутного капіталу Товариства свідчать про відсутність понесення відповідачем витрат на їх придбання та, відповідно, про відсутність законних підстав для отримання ним компенсації за бюджетною програмою КПКВК 2801350 "Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними" на 2018 рік.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, у задоволенні позову відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ "Український волоський горіх" зазначає, що відсутні висновки щодо питання застосування норм у подібних правовідносинах, зокрема питання застосування норм Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 "Витрати" в цілому, та п.п. 5, 6 вказаного положення зокрема, в правовідносинах з визнання витрат на придбання суб'єктом господарювання садивного матеріалу в обмін на корпоративні права (частку в статутному капіталі такого суб`єкта господарювання) з метою застосування Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва та хмелярства, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.2005 № 587 (зокрема, п. 5 Порядку).

Правова позиція Верховного Суду: законодавцем визначено ознаки витрат, зокрема, зменшення економічних вигод, зменшення власного капіталу, зменшення активів або збільшення зобов'язань.

Збільшення розміру статутного фонду Товариства шляхом передачі учасником майна у власність в якості вкладу до статутного (складеного) капіталу є, фактично, формуванням майнової бази Товариства. Після реєстрації товариства майно, яке передане учасниками до статутного (складеного) капіталу переходить у власність товариства, а учасник набуває право власності на частку у статутному (складеному) капіталі.

Як правильно встановлено судом другої інстанції, у цьому випадку відсутні доходи від здійснення господарської діяльності Товариством, оскільки збільшення розміру статутного капіталу призводить лише до збільшення вартості майнових прав учасника Товариства, що не є доходом.

Вказане узгоджується із вимогами п. 5 П(С)БО № 15 "Дохід", так як доходом не є зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства, та ст. 165 ПК України, яка передбачає, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права.

Судом другої інстанції правильно враховано вимоги П(С)БО № 13 "Фінансові інструменти", затверджені наказом Міністерства фінансів України № 559 від 30.11.2001, які передбачають, що контракт, який підтверджує право на частину в активах підприємства, що залишається після вирахування сум за всіма його зобов`язаннями, є інструментом власного капіталу. До інструментів власного капіталу належать прості акції, частки та інші види власного капіталу. (п. 9 П(С) БО № 13).

Висновки: реалізація і використання інструментів власного капіталу, а саме збільшення розміру статутного капіталу шляхом передачі певного майна не відноситься до витрат Товариства.

Купівля саджанців є витратами учасника Товариства, оскільки саме він поніс видатки на їх придбання. В той же час, включення учасником вказаних саджанців, як вклад до статутного капіталу Товариства, не створює для відповідача наслідків у вигляді видатків, так як така форма зменшення економічних вигод залишається за учасником та не переходить до Товариства відповідно до вимог цивільного законодавства.

Ключові слова: витрати на садивний матеріал, корпоративні права учасників, умови отримання бюджетних відшкодувань

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: