open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 30 травня 2019 року

у справі № 346/1178/17[1]

Цивільна юрисдикція

Щодо обчислення п'ятирічного строку при спадкуванні у четверту чергу з урахуванням дії актів цивільного законодавства в часі

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення, та надання права на спадкування разом із спадкоємцем другої черги за законом.

Позовна заява мотивована тим, що померла ОСОБА_3, з якою він проживав однією сім'єю без реєстрації шлюбу. Право на спадкування за законом у другій черзі після спадкодавця має її брат - ОСОБА_2, а ОСОБА_1 - у четвертій черзі.

Зі спадкодавцем позивач проживав однією сім'єю, був пов'язаний спільним побутом, мав взаємні права та обов`язки. Вказував, що ОСОБА_3 хворіла, потребувала стороннього догляду, який він і забезпечував, а його мати надавала кошти на ремонт квартири, в якій вони спільно проживали. ОСОБА_3 та ОСОБА_1 проживали за рахунок коштів останнього.

Стосунки померлої з ОСОБА_2 були неприязними. Після смерті ОСОБА_3 позивач здійснив її поховання за свій кошт. Позивач стверджував, що опікувався, доглядав та матеріально забезпечував спадкодавця протягом 15 років, а тому вважає, що позов підлягає задоволенню з підстав, передбачених ч. 2 ст. 1259 ЦК України.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позову.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до частини першої статті 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

При вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК України про те, що сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім'єю до набрання чинності цим Кодексом.

ВИСНОВКИ: суд першої інстанції встановив, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 проживали однією сім'єю без реєстрації шлюбу з лютого 2001 року до дня смерті ОСОБА_3, що підтверджено поясненнями свідків та не заперечувала відповідач.

За загальним правилом дії законів та інших правових актів у часі (частина перша статті 58 Конституції України) норми СК України застосовуються до сімейних відносин, які виникли після набрання ним чинності, тобто не раніше 01 січня 2004 року. До сімейних відносин, які вже існували на зазначену дату, норми СК України застосовуються в частині лише тих прав і обов`язків, що виникли після набрання ним чинності.

На підставі викладеного апеляційний суд дійшов правильного висновку, що не можна встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_3 до 01 січня 2004 року, оскільки законодавством України, яке діяло до 2004 року, встановлення такого факту не мало правового значення.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: право на спадкування, спори у справах про спадкування, спір між спадкоємцями, процедура спадкування на підставі закону, черги спадкоємців, дія закону в часі

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: