open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 753/19868/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 08 серпня 2023 року

у справі № 753/19868/21

Кримінальна юрисдикція

Щодо неврахування апеляційним судом поважності причин пропуску строку на апеляційне оскарження

Фабула справи: ухвалою судді суду першої інстанції задоволено клопотання захисника ОСОБА_7 в інтересах обвинуваченого ОСОБА_8 та звільнено останнього від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження щодо ОСОБА_8 закрито.

Ухвалою апеляційного суду відмовлено в задоволенні клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали судді та апеляційну скаргу представника потерпілої - адвоката ОСОБА_6 на зазначене судове рішення повернуто особі, яка її подали.

Мотивація касаційної скарги: представник потерпілої - адвокат зазначає, що апеляційний суд не врахував поважність причин пропуску строку на апеляційне оскарження, оскільки оскарженню судового рішення заважали умови воєнного стану в Україні, повітряні тривоги та ракетні обстріли м. Києва, тобто вважає, що були всі підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження судового рішення. На переконання скаржника, суд апеляційної інстанції залишив поза увагою зазначені у скарзі поважні причини пропуску строку на апеляційне оскарження і прийняв незаконне рішення про відмову в задоволенні клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження судового рішення та повернення апеляційної скарги, що не відповідає вимогам ст. 370 КПК України, чим обмежив доступ до правосуддя.

Правова позиція Верховного Суду: процедура визначення строків для подання скарги має на меті забезпечити належне відправлення правосуддя і дотримання принципу правової визначеності.

Суворе дотримання строків у кримінальному процесі неможливе без чіткого знання правил їх обчислення. Для правильного обчислення строку важливого значення набувають приписи правових норм, які стосуються визначення початкового моменту перебігу строку, обставин, що впливають на його перебіг, і встановлення моменту його закінчення.

При цьому ч. 1 ст. 117 КПК України передбачено, що строк виконання процесуальних дій поновлюється лише у тому випадку, якщо його пропущено з поважних причин.

Отже, у клопотанні про поновлення строку, ініційованому учасником кримінального провадження, має бути наведено причини, через які цей строк пропущено.

Поважність причин визначається судом у разі неможливості своєчасного подання скарги або іншого документа через стихійне лихо, катастрофу, хворобу, відрядження, трагічні та інші непередбачувані події в житті людини, а також будь-які інші обставини, що не дозволили учаснику процесу завчасно подати відповідний документ.

Висновки: із матеріалів провадження вбачається, що представник потерпілої просив суд апеляційної інстанції про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції посилаючись, крім іншого на те, що оскарженню судового рішення заважали умови воєнного стану в Україні, повітряні тривоги та ракетні обстріли м. Києва.

Проте вказані доводи залишились без уваги суду апеляційної інстанції, при цьому, судом не враховано те, що представник потерпілої пропустив незначний термін на оскарження ухвали суду першої інстанції, що в умовах воєнного стану, повітряних тривог у зв`язку з небезпекою переміщення ворожих літальних об`єктів, зокрема у бік м. Києва та ракетних атаках РФ, унеможливлювало своєчасне оскарження ним ухвали суду першої інстанції.

Таким чином, апеляційний суд, незважаючи на наявність об'єктивних обставин, що перешкодили представнику потерпілої своєчасно оскаржити ухвалу суду першої інстанції, безпідставно відмовив у поновленні строку на апеляційне оскарження судового рішення.

Отже, суд апеляційної інстанції допустив порушення вимог кримінального процесуального закону, яке є істотним.

Ключові слова: право на оскарження процесуальних рішень, істотне порушення кримінального процесуального закону, пропуск процесуального строку

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: