open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 23 червня 2022 року

у справі № 490/1087/21

Цивільна юрисдикція

Щодо можливості пред`явлення малолітньою особою через свого представника самостійного позову у спорах між її батьками про визначення місця проживання дитини

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2, за участю третіх осіб: Служби у справах дітей Адміністрації міської ради, Виконавчого комітету міської ради, як орган опіки та піклування, в якому просила суд визначити місце проживання ОСОБА_3 з матір`ю ОСОБА_1.

ОСОБА_3 через законного представника ОСОБА_2 (батько), як третя особа, яка заявляє самостійні вимоги, звернувся з позовом до ОСОБА_1, в якому просив суд: визначити місце проживання дитини ОСОБА_3 з батьком ОСОБА_2; заборонити ОСОБА_1 та/або будь-яким іншим особам змінювати місце проживання дитини ОСОБА_3; зобов`язати ОСОБА_1 та/або будь-яких інших осіб, за обставин зміни місця проживання дитини ОСОБА_3, повернути дитину його батьку ОСОБА_2.

ОСОБА_2 звернувся до суду з зустрічним позовом до ОСОБА_1, в якому просив суд визначити місце проживання ОСОБА_3 із ним, батьком.

Суд першої інстанції ухвалою визнав явку представників Служби у справах дітей Адміністрації міської ради та Виконавчого комітету міської ради як органу опіки та піклування обов'язковою. Повторно зобов'язав Виконавчий комітет міської ради як орган опіки та піклування надати висновок про доцільність визначення місця проживання малолітньої дитини, ОСОБА_3 з матір'ю ОСОБА_1. У прийнятті до розгляду позовної заяви третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, ОСОБА_3, в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_2 відмовив. Повернув матеріали позовної заяви ОСОБА_3, в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_2, заявнику. Прийняв до спільного розгляду та об'єднав в одне провадження із первісним позовом ОСОБА_1 зустрічний позов ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визначення місця проживання ОСОБА_3 з батьком ОСОБА_2.

Апеляційний суд постановою ухвалу суду першої інстанції в частині відмови у прийнятті до розгляду позовної заяви третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору - ОСОБА_3, в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_2, залишив без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Частина друга статті 47 ЦПК України надає можливість неповнолітнім особам віком від 14 до 18 років особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов'язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких вони особисто беруть участь, якщо інше не встановлено законом;

Частиною першою статті 18 СК України визначено, що кожен учасник сімейних відносин, який досяг 14 років, має право на безпосереднє звернення до суду за захистом свого права або інтересу, а частиною четвертою статті 152 СК України визначено право дитини на звернення за захистом своїх прав та інтересів безпосередньо до суду, якщо вона досягла 14 років.

Частиною першою та другою статті 160 СК України визначено, що місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою (частина третя статті 160 СК України).

Частина п'ята статті 55 Конституції України визначає, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Отже, права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до 14 років захищають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом. За клопотанням малолітньої особи, якщо це відповідає її інтересам, суд може призначити або замінити законного представника.

ВИСНОВКИ: з позовом до суду має право звернутися не безпосередньо малолітня особа віком до 14 років від свого імені, а визначені законом особи, яким надано право на захист інтересів малолітньої дитини, від свого імені з зазначенням того, що позов заявлено в інтересах малолітньої особи.

Малолітній звернувся до суду з позовом як третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, через свого законного представника, що відповідає наведеним нормам чинного законодавства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: захист прав дитини, підстави процесуального представництва, процесуальний статус малолітньої особи

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: