open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/3496/22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 22 червня 2023 року

у справі № 910/3496/22

Господарська юрисдикція

Щодо дій з коштами, переказ яких ініційовано фізичною особою, яка не має відкритого рахунку в банку, в якому запроваджено тимчасову адміністрацію та які знаходяться на транзитному рахунку і не надійшли одержувачу

Фабула справи: митниця звернулась до господарського суду з позовом до ПАТ "Платинум Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Платинум Банк", у якому просила:

  1. визнати поважними причини пропуску строку, встановленого ч. 1 ст. 49 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", на подання заяви про визнання кредиторських вимог до боржника ПАТ "Платинум Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Платинум Банк" в розмірі 141 426,77 грн;
  2. зобов'язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Платинум Банк" включити митницю в реєстр акцептованих вимог кредиторів.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, у задоволенні позову відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: митниця зазначає, що відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах, а саме приписів ст.ст. 45, 49 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" стосовно випадку коли особа фактично розпорядилася своїми коштами, що відображається належними і допустимими доказами, проте кошти до отримувача не дійшли. І чи має отримувач коштів, який вчинив дії на користь особи (дії щодо розмитнення транспортного засобу та випуску такого у вільний обіг на території України) бути включеним в реєстр акцептованих вимог кредиторів.

Правова позиція Верховного Суду: абз. 2 п. 1.30 Розділу ІІІ Положення про виведення неплатоспроможного банку з ринку, затвердженим Рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 05.07.2012 № 2 (в редакції на час виникнення спірних правовідносин), визначено, що у разі якщо до запровадження тимчасової адміністрації в банку особа зі свого рахунку, відкритого в банку, здійснила переказ коштів за комунальні послуги або будь-які інші платежі, однак кошти не надійшли одержувачу платежу і знаходяться на транзитних рахунках у банку, уповноважена особа Фонду на тимчасову адміністрацію повертає такі кошти на рахунок відправника, з якого були здійснені платежі. Якщо рахунок відкрито на ім`я фізичної особи, то ці кошти підпадають під гарантію за вкладом і виплачуються в межах суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами. У разі здійснення платежу зі свого рахунку юридичною особою або фізичною особою - суб'єктом підприємницької діяльності задоволення таких вимог здійснюється у сьому чергу, визначену ч. 1 ст. 52 Закону, у порядку здійснення ліквідаційної процедури. У разі здійснення переказу коштів без відкриття рахунку фізичною особою кошти повертаються у шосту чергу, визначену ч. 1 ст. 52 Закону, у порядку здійснення ліквідаційної процедури, а у разі передачі таких коштів приймаючому банку або продажу неплатоспроможного банку в цілому - кошти повертаються таким банком у порядку, передбаченому законодавством щодо здійснення банківських операцій.

П. 6 ч. 1 ст. 52 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" передбачає, що у шосту чергу Фондом спрямовуються кошти, одержані в результаті ліквідації та продажу майна (активів) банку, інвестування тимчасово вільних коштів банку в державні цінні папери, на задоволення вимог кредиторів за умови достатності коштів для забезпечення процедури ліквідації на вимоги фізичних осіб (у тому числі фізичних осіб - підприємців), які не є пов'язаними особами банку, платежі яких або платежі на ім`я яких заблоковано

Транзитні рахунки - рахунки, що використовують для обліку платежів на час до перерахування їх за призначенням згідно з нормативно-правовими актами Національного банку України з питань бухгалтерського обліку або договорами (п. 8 Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затвердженої Постановою Правління Національного банку України 11.09.2017 № 89).

Як встановлено судами попередніх інстанцій, декларант ОСОБА_2 через касу ПАТ "Платинум Банк" було здійснено оплату коштів (мита та митних платежів) у розмірі 141 426, 77 грн, які були зараховані на транзитний рахунок та, у зв`язку із введенням в банку тимчасової адміністрації, вказані кошти не були перераховані отримувачу - митниці.

Отже, зважаючи на викладене, оскільки платник (ОСОБА_2) здійснювала переказ коштів без відкриття рахунку, то відповідно ці кошти підлягали поверненню платнику, тобто ОСОБА_2, у шосту чергу, за умови дотримання нею порядку звернення із заявою про затвердження кредиторських вимог.

Таким чином, митниця, у даному випадку, не є кредитором ПАТ "Платинум Банк" в розумінні Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Висновки: спеціальне нормативно-правове регулювання виведення з ринку неплатоспроможного банку (Закон України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" та Положення про виведення неплатоспроможного банку з ринку) передбачає, що кошти, переказ яких ініційовано фізичною особою, яка не має відкритого рахунку в банку, в якому запроваджено тимчасову адміністрацію та які знаходяться на транзитному рахунку і не надійшли одержувачу, підлягають поверненню відправнику (тобто цій фізичній особі) у шосту чергу у порядку здійснення ліквідаційної процедури.

Ключові слова: спори за участю ФГВФО, правовідносини з банками, процедура ліквідації банку, порядок сплати митних платежів, правовий статус кредитора, порядок виведення неплатоспроможного банку з ринку

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: