open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 442/7570/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 13 червня 2023 року

у справі № 442/7570/17

Кримінальна юрисдикція

Щодо застосування положень п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України щодо закриття кримінального провадження до проваджень за ч. 3 ст. 289 КК України положення п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України щодо закриття кримінального провадження

Фабула справи: вироком суду першої інстанції ОСОБА_7 засуджено за ч. 3 ст. 289 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 9 років без конфіскації майна й за ч. 1 ст. 357 КК України до покарання у виді обмеження волі на строк 1 рік. На підставі положень ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим ОСОБА_7 визначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 9 років без конфіскації майна. Вирішені питання щодо скасування арешту, щодо речових доказів та початку строку призначеного покарання.

Ухвалою апеляційного суду вирок місцевого суду щодо ОСОБА_7 залишено без зміни, а апеляційну скаргу захисника ОСОБА_10 - без задоволення.

Мотивація касаційної скарги: засуджений зазначає, що обвинувальний акт надійшов до суду поза межами строку досудового розслідування, а тому у суді першої інстанції були всі підстави для закриття кримінального провадження щодо нього відповідно до положень п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Правова позиція Верховного Суду: викладене у п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України поняття злочину проти життя та здоров'я особи охоплює не тільки злочини, передбачені в розділі II Особливої частини КК України, а також включає й інші склади злочинів, у яких додатковим об'єктом посягання є життя та здоров'я особи.

При вирішенні питання про закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України необхідно виходити з інкримінованих фактичних обставин вчиненого кримінального правопорушення та враховувати з огляду на положення ст. 12 КК України тяжкість відповідного злочину, об'єктом посягання (основним або додатковим) якого є життя та здоров'я особи.

Якщо з огляду на приписи ст. 12 КК України та санкцію відповідної кримінально-правової норми злочин із додатковим об'єктом посягання у виді життя та здоров'я особи є тяжким чи особливо тяжким, то він для застосування положень п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України охоплюється поняттям тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи.

Зі змісту вироку місцевого суду вбачається, що ОСОБА_7 , крім іншого, засуджено за ч. 3 ст. 289 КК України, а саме за незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене за попередньою змовою групою осіб, поєднане з насильством, небезпечним для життя та здоров'я потерпілого, з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя потерпілого. Вказане кримінальне правопорушення й на момент його вчинення, й на час постановлення оскаржуваних судових рішень, відносилось до особливо тяжких злочинів.

При цьому зі змісту сформульованого у вироку обвинувачення, визнаного судом доведеним, вбачається, що при вчиненні ОСОБА_7 злочину додатковим об'єктом посягання було життя та здоров'я потерпілого.

Висновки: при кваліфікації дій особи саме за ч. 3 ст. 289 КК України положення п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України щодо закриття кримінального провадження, якщо після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, не застосовуються.

Ключові слова: насильницькі злочини, здійснення перекваліфікації, застосування запобіжного заходу

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: