open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 січня 2019 року

у справі № 638/17815/17

Цивільна юрисдикція

Щодо можливості апеляційного оскарження ухвал суду першої інстанції про залишення позовної заяви (заяви) без руху в частині визначення розміру судових витрат окремо від рішення суду

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Виконавчого комітету міської ради, департаменту праці та соціальної політики міської ради, треті особи: ОСОБА_2, місцева прокуратура, про встановлення опіки, призначення опікуна.

Ухвалами суду першої інстанції позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху.

Ухвали місцевого суду мотивовані тим, що позовна заява не відповідала вимогам статей 119, 120 ЦПК України від 18 березня 2004 року в редакції, чинній на час постановлення цих ухвал.

Ухвалою апеляційного суду апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвали суду першої інстанції повернуто заявнику. Судове рішення апеляційного суду мотивоване тим, що ухвали про залишення позовної заяви без руху не підлягають апеляційному оскарженню окремо від рішення суду.

ОЦІНКА СУДУ

Пунктом 13 частини першої статті 353 чинного ЦПК України також передбачено, що окремо від рішення суду може бути оскаржена в апеляційному порядку ухвала суду першої інстанції щодо визначення судових витрат.

Відповідно до пункту 4 частини п'ятої статті 357 ЦПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

ВИСНОВКИ: повертаючи апеляційну скаргу, суд апеляційної інстанції правильно виходив з того, що ухвали про залишення позовної заяви без руху не підлягають апеляційному оскарженню окремо від рішення суду, однак не врахував, що оскаржувалася ухвала суду першої інстанції, зокрема в частині визначення розміру судових витрат з посиланням на те, що судом не було розглянуто його клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Таким чином, висновок апеляційного суду про те, що ухвала суду першої інстанції в частині визначення розміру судового збору не підлягає оскарженню окремо від рішення суду є помилковим.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: право на перегляд судових рішень, порядок справляння судового збору, недоліки позовної заяви

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: