open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
В цій справі Великою Палатою Верховного Суду відступлено від інших правових висновків

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Ухвалою

від 18 листопада 2022 року

у справі № 903/682/21

Господарська юрисдикція

Щодо можливості відкриття касаційного провадження та здійснення касаційного перегляду у справі, у разі якщо є ухвала про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою цієї особи на це саме судове рішення

ФАБУЛА СПРАВИ

У справі за позовом Приватного підприємства «МВМ Шляхбуд» до міської ради про стягнення 469300,40 грн заборгованості згідно з договором про закупівлю робіт, що укладений між сільською радою та Приватним підприємством «МВМ Шляхбуд» міська рада звернулася до Верховного Суду з касаційною скаргою на постанову апеляційного господарського суду.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду було відмовлено у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою міської ради на постанову апеляційного господарського суду з підстав, передбачених пунктом 1 частини 1 статті 293 Господарського процесуального кодексу України.

Міська рада вдруге звернулася до Верховного Суду з касаційною скаргою на постанову апеляційного господарського суду та заявила клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження. Зазначила, що суд касаційної інстанції не зв'язаний пунктом 3 частини 1 статті 293 Господарського процесуального кодексу України, а тому має право відкрити касаційне провадження (за наявності наведених скаржником підстав) попри наявну ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, з урахуванням висновків Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду, які викладені у постанові від 25.08.2022 у справі № 903/357/21.

ВС касаційну скаргу міської ради передав раніше визначеному складу касаційного суду для її розгляду зі стадії відкриття провадження.

ОЦІНКА СУДУ

Виходячи з аналізу Глави ІІ Розділу ІV Господарського процесуального кодексу України, право на подання касаційної скарги може бути реалізовано учасником справи лише одноразово в межах строку на касаційне оскарження.

Учасник справи може повторно звернутись з касаційною скаргою на те саме судове рішення з клопотанням про поновлення строку на касаційне оскарження виключно у випадках, передбачених нормами Господарського процесуального кодексу України (наприклад у разі коли його касаційна скарга була повернута судом на підставі статті 292 цього Кодексу).

У разі коли подана учасником справи касаційна скарга була розглянута судом і за наслідками касаційного перегляду прийнята відповідна постанова, або якщо у відкритті касаційного провадження за такою касаційною скаргою було відмовлено, повторне подання касаційної скарги цією ж особою на це саме судове рішення є неможливим.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 293 Господарського процесуального кодексу України суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження, якщо є або постанова про залишення касаційної скарги цієї ж особи без задоволення, або ухвала про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою цієї особи на це саме судове рішення.

Тобто правилами пункту 3 частини першої статті 293 Господарського процесуального кодексу України касаційному суду приписано імперативно відмовляти у відкритті касаційного провадження, якщо є постанова про залишення касаційної скарги цієї ж особи без задоволення, або ухвала про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою цієї особи на це саме судове рішення.

Оскільки конструкцією вказаної норми встановлено імперативне правило щодо наслідків повторного подання касаційної скарги тією ж самою особою на теж саме судове рішення, якщо є постанова про залишення касаційної скарги цієї ж особи без задоволення, або ухвала про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою цієї особи на це саме судове рішення, то відмова у відкритті касаційного провадження з підстав, передбачених пунктом 3 частини першої статті 293 Господарського процесуального кодексу України, не є реалізацією дискреції, а є виконанням судом процесуального обов`язку.

Пункт 3 частини першої статті 293 Господарського процесуального кодексу України не передбачає для суду касаційної інстанції можливості альтернативно обирати варіант дій та вирішувати про застосування чи не застосування цих положень процесуального закону на власний розсуд.

ВИСНОВКИ: у випадку повторного подання касаційної скарги тією ж самою особою на те ж саме судове рішення, зокрема, якщо є ухвала про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою цієї особи на це саме судове рішення, суд касаційної інстанції зобов'язаний відмовити у відкритті касаційного провадження на підставі пункту 3 частини першої статті 293 Господарського процесуального кодексу України.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: порядок касаційного оскарження, повноваження касаційного суду, підстави відмови у відкритті касаційного провадження

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: