open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 01 грудня 2021 року

у справі № 753/20347/20

Цивільна юрисдикція

Щодо відсутності підстав для стягнення аліментів на повнолітніх дочку, сина у період між завершенням навчання на одному освітньому рівні і до початку навчання на наступному освітньому рівні

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду, заінтересована особа - ОСОБА_2, зі скаргою, в якій просив визнати бездіяльність державних виконавців відділу державної виконавчої служби у міжрегіонального управління Міністерства юстиції, яка полягала у невжитті заходів щодо закриття виконавчого провадження, зобов'язати державного виконавця закрити виконавче провадження та повернути йому надлишково утримані грошові кошти в сумі 28 803,83 грн.

Суд першої інстанції ухвалою в задоволенні скарги відмовив.

Апеляційний суд постановою ухвалу суду першої інстанції залишив без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Правовідносини щодо утримання батьками повнолітніх дочки, сина регулюються главою 16 СК України, яка, зокрема, передбачає обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, у спосіб сплати аліментів (статті 199, 200, 201 СК України).

Статтею 199 СК України передбачено обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу; право на утримання припиняється у разі припинення навчання; право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Стягнення аліментів на утримання дитини, яка продовжує навчання є одним із способів захисту інтересів дитини, забезпечення одержання нею коштів, необхідних для її життєдіяльності, оскільки на період навчання вона не має самостійного заробітку та потребує матеріальної допомоги з боку батьків, які зобов'язані утримувати своїх повнолітніх дітей, що продовжують навчатися, до досягнення ними 23 років.

ВИСНОВКИ: у зв`язку з припиненням навчання особою у червні 2020 року та зарахуванням його на навчання лише з 01 жовтня 2020 року не було підстав для стягнення з боржника грошових коштів за виконавчим листом у зазначений період.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підстави нарахування аліментних платежів, оскарження дій виконавця, період утримання дітей, майнові обов'язки батьків, захист прав дитини

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: