open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 372/2485/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 23 лютого 2023 року

у справі № 372/2485/20

Кримінальна юрисдикція

Щодо умов закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України

Фабула справи: вироком суду першої інстанції ОСОБА_6 визнано невинуватою у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України, та виправдано.

Ухвалою апеляційного суду вирок суду першої інстанції щодо ОСОБА_6 залишено без змін.

Мотивація касаційної скарги: прокурор просить скасувати судові рішення щодо ОСОБА_6 і закрити кримінальне провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв`язку із закінченням строків досудового розслідування. На думку прокурора, апеляційний суд, зазначивши, що обвинувальний акт складено та направлено до суду поза межами строку досудового розслідування і цей строк прокурором не було продовжено, всупереч положенням п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України не закрив кримінальне провадження.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ст.ст. 417 і 440 КПК України суди апеляційної та касаційної інстанцій, встановивши обставини, передбачені ст. 284 цього Кодексу, скасовують обвинувальний вирок чи ухвалу і закривають кримінальне провадження.

Отже, зміст указаних положень КПК України визначають можливість скасування лише обвинувального вироку чи ухвали судів першої (апеляційної) інстанцій та закриття такого кримінального провадження.

Крім того, ч. 3 ст. 409, ч. 3 ст. 438 КПК України передбачено, що суди апеляційної та касаційної інстанцій не вправі скасувати виправдувальний вирок лише з мотивів істотного порушення прав обвинуваченого.

Разом з тим, відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається в разі, якщо після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений ст. 219 КПК України, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи.

А ч. 9 ст. 284 КПК України передбачено, що якщо закінчилися строки досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру, встановлені ч. 1 ст. 219 цього Кодексу, слідчий суддя може винести ухвалу про закриття кримінального провадження за клопотанням іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника.

Висновки: ні ч. 2 ст. 284 КПК України, у якій передбачено підстави для закриття кримінального провадження виключно судом, ні ч. 7 ст. 284 КПК України, якою визначаються випадки обов`язкового ухвалення виправдувального вироку чи постановлення ухвали про закриття кримінального провадження судом, не покладають на суд обов'язок закрити кримінальне провадження у випадку встановлення підстави, передбаченої п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Указана в п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України підстава для закриття кримінального провадження до реабілітуючих не відноситься, а тому, враховуючи за аналогією положення ч. 9 ст. 284 КПК України, обов'язковою умовою для прийняття судом такого рішення є наявність відповідного процесуального приводу - клопотання учасника судового провадження.

Ключові слова: пропуск процесуальних строків, ознаки подібності правовідносин, межі повноважень прокурора, судова дискреція

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: