open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/15050/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 09 листопада 2022 року

у справі № 910/15050/20

Господарська юрисдикція

Щодо покладення на кредитора здійснених арбітражним керуючим судових витрат на професійну правничу допомогу

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду в постанові

від 19.05.2021 у справі № 918/356/20

ФАБУЛА СПРАВИ

Ухвалою господарського суду відкрито провадження у справі № 910/15050/20 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1; введено процедуру реструктуризації боргів боржника; призначено керуючим реструктуризацією боргів боржника арбітражного керуючого.

Ухвалою господарського суду визнано ПАТ АБ "Укргазбанк" кредитором у справі № 910/15050/20 по відношенню до фізичної особи ОСОБА_1.

Постановою господарського суду припинено процедуру реструктуризації боргів фізичної особи ОСОБА_1; визнано банкрутом фізичну особу ОСОБА_1; введено процедуру погашення боргів боржника; призначено керуючим реалізацією майна боржника арбітражного керуючого.

Ухвалою господарського суду затверджено звіт керуючого реалізацією - арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування її витрат. Стягнуто з ПАТ АБ "Укргазбанк" на користь арбітражного керуючого частину невиплаченої основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання нею повноважень керуючого реструктуризацією та керуючого реалізацією у справі № 910/15050/20.

Постановою апеляційного господарського суду ухвалу господарського суду залишено без змін. Стягнуто з ПАТ АБ "Укргазбанк" на користь арбітражного керуючого 13 000,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий - фізична особа, яка отримала відповідне свідоцтво та інформація про яку внесена до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Згідно із ч. 1 ст. 11 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражним керуючим може бути громадянин України, який має вищу юридичну або економічну освіту другого (магістерського) рівня, загальний стаж роботи за фахом не менше трьох років або не менше одного року після отримання відповідної вищої освіти на керівних посадах, пройшов навчання та стажування протягом шести місяців у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства, володіє державною мовою та склав кваліфікаційний іспит.

Із наведених положень цього Кодексу вбачається, що законодавець визначив низку вимог щодо професійних якостей, рівня підготовки, професійного стажу фізичної особи, наявність яких дозволить фізичній особі належним чином виконувати обов`язки арбітражного керуючого у справі банкрутство та отримувати передбачену Кодексом України з процедур банкрутства грошову винагороду (основну та додаткову) та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство.

ВИСНОВКИ: хоча Кодекс України з процедур банкрутства не містить заборон арбітражному керуючому користуватись правовою допомогою під час виконання ним повноважень у справі про банкрутство, однак, залучаючи для забезпечення виконання своїх повноважень на договірних засадах інших осіб, арбітражний керуючий має виходити з критерію їх дійсності та необхідності, а також розумності розміру понесених витрат на такі цілі. Заявляючи про компенсацію витрат на професійну правничу допомогу, арбітражний керуючий має довести, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим та пропорційним до предмета спору. Також має бути взято до уваги складність справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг).

У цій справі апеляційний господарський суд, вирішуючи питання про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу та покладаючи їх на кредитора, не взяв до уваги статус арбітражного керуючого у справі про банкрутство (неплатоспроможність фізичної особи) та вимоги до особи арбітражного керуючого, який, залучаючи для забезпечення виконання своїх повноважень на договірних засадах інших осіб, має виходити, зокрема, з їх дійсності та необхідності.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правовий статус арбітражного керуючого, особливості процедур банкрутства, відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, порядок відшкодування витрат арбітражного керуючого

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: