open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 753/17699//21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 02 березня 2023 року

у справі № 753/17699//21

Кримінальна юрисдикція

Щодо звільнення від відбування покарання з випробуванням в зв`язку з необхідністю проходження військової служби за призовом під час мобілізації

ФАБУЛА СПРАВИ

Вироком суду першої інстанції ОСОБА_6 визнаний винуватим та засуджений за ч. 1 ст. 309 КК України на 2 роки обмеження волі та за ч. 3 ст. 309 КК України на 5 років позбавлення волі.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, ОСОБА_6 визначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_6 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 роки з покладенням обов'язків, передбачених пунктами 1, 2 ч. 1 п. 2 ч. 3 ст. 76 КК України.

Вироком апеляційного суду вирок суду першої інстанції змінено. Виключено рішення суду про визнання ОСОБА_6 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України та призначення йому покарання за цією статтею у виді обмеження волі на строк 2 роки, а також призначення йому остаточного покарання на підставі ч. 1 ст. 70 КК України. Цей же вирок в частині застосування положень ст. 75 КК України та звільнення ОСОБА_6 від відбування покарання з випробуванням скасовано та ухвалено свій вирок яким ОСОБА_6 засуджено за ч. 3 ст. 309 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років. В решті вирок суду залишено без зміни.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до ст. 1 Конституції України, Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

Статтею 17 Конституції України визнано захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

Указом Президента України №64/2022 від 24 лютого 2022 року (зі змінами, внесеними згідно з Указами Президента № 133/2022 від 14 березня 2022 року, № 259/2022 від 18 квітня 2022 року та № 341/2022 від 17 травня 2022 року), затвердженим Законом України № 2102-IX від 24 лютого 2022 року, в зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено та діє воєнний стан.

У зв`язку з цим, з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань, Указом Президента України №69/2022 від 24 лютого 2022 року, затвердженим Законом України від 3 березня 2022 року N 2105-IX оголошено загальну мобілізацію.

ВИСНОВКИ: засуджений під час касаційного розгляду просив звільнити його від відбування покарання з випробуванням в зв`язку з необхідністю проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період. Водночас, враховуючи тяжкість вчиненого злочину, фактичні обставини кримінального провадження, з часу скоєння якого вже минуло більше двох років та за цей період нових кримінальних правопорушень засуджений не вчинив, відомості про особу засудженого, який визнав свою вину та щиро розкаявся у скоєному, суд касаційної інстанції вважає переконливими доводи касаційної скарги захисника про можливість звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням на підставі ст. 75 КК України.

При цьому, таке рішення колегія суддів приймає також виходячи з того, що на даний час в Україні введено та діє воєнний стан і, відповідно до ст. 17 Конституції України, захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави та справою всього Українського народу, а засуджений, згідно з повісткою на відправку, призваний на військову службу.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: наслідки мобілізації, підстави звільнення від відбування покарання, оцінка даних про особу засудженого

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: