open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 380/1012/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 26 січня 2023 року

у справі № 380/1012/20

Адміністративна юрисдикція

Щодо правових наслідків скасування за результатами адміністративного оскарження податкового повідомлення-рішення в частині встановлених перевіркою порушень (висновків перевірки)

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ «Галтаун» звернулось до суду з позовом до Головного управління ДПС (далі - ГУ ДПС), Державної податкової служби України (далі - ДПС України) про:

  1. визнання протиправними дій ДПС України щодо недостовірного відображення результатів розгляду скарги, викладені в рішенні ДПС України за результатами розгляду скарги та сум податку на прибуток, нарахованих згідно з скасованим податковим повідомленням-рішенням в інформаційних системах податкового органу;
  2. визнання протиправними дій ГУ ДПС з відображення в інформаційних системах податкового органу поновленої суми грошового зобов'язання з податку на прибуток згідно з скасованим, відкликаним та анульованим податковим повідомленням-рішенням, як узгодженої та такої, що підлягає стягненню як податковий борг;
  3. визнання протиправними дій ГУ ДПС з нарахування пені на суму грошового зобов'язання з податку на прибуток, визначеного податковим повідомленням-рішенням;
  4. зобов`язання ДПС України та ГУ ДПС провести відповідні коригування в інформаційних системах податкового органу щодо прийнятого ДПС України рішення за результатами розгляду скарги та скасованого податкового повідомлення-рішення з податку на прибуток.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, позов Товариства задоволено повністю.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до положень пунктів 56.1 та 56.2 статті 56 Податкового кодексу України рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку. У разі коли платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов`язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених цим Кодексом або іншими законами України, він має право звернутися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою про перегляд цього рішення.

Податкове повідомлення-рішення про визначення суми грошового зобов'язання платника податків або будь-яке інше рішення контролюючого органу може бути скасоване контролюючим органом вищого рівня під час проведення процедури його адміністративного оскарження та в інших випадках у разі встановлення невідповідності таких рішень актам законодавства (пункт 55.1 статті 55 Податкового кодексу України).

Відповідно до положень підпунктів 60.1.2 та 60.1.3 пункту 60.1 статті 60 Податкового кодексу України податкове повідомлення-рішення або податкова вимога вважаються відкликаними, якщо: контролюючий орган скасовує раніше прийняте податкове повідомлення-рішення про нарахування суми грошового зобов'язання або податкову вимогу; контролюючий орган зменшує нараховану суму грошового зобов`язання раніше прийнятого податкового повідомлення-рішення або суму податкового боргу, визначену в податковій вимозі.

Наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2015 № 916 затверджено Порядок оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23.12.205 за № 1617/28062 (далі - Порядок № 916)..

Згідно п. 2 розділу IX Порядку № 916 за результатами розгляду скарги контролюючий орган приймає одне з таких рішень: 1) повністю задовольняє скаргу платника податків та скасовує рішення контролюючого органу, яке оскаржується; 2) частково задовольняє скаргу платника податків та в окремій частині скасовує рішення контролюючого органу, яке оскаржується; 3) залишає скаргу без задоволення, а рішення контролюючого органу, яке оскаржується, без змін; 4) зменшує (збільшує) суму грошового зобов`язання.

Наказом Міністерства фінансів України від 07.04.2016 № 422 затверджено Порядок ведення органами Державної фіскальної служби оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджету, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, яким визначено організацію діяльності податкового органу з ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20.05.2016 за № 751/1881 (далі - Порядок № 422).

Відповідно до п. 9 розділу IV Порядку №422 за результатами адміністративного або судового оскарження:

  1. при частковому скасуванні сум формується нове податкове повідомлення-рішення на суму, що залишилась;
  2. при збільшенні донарахованої суми формується податкове повідомлення-рішення на суму збільшення без анулювання первинного документа та вручається платнику податків (вноситься дата вручення до інформаційної системи органів ДФС та виконуються процеси, описані в у главі 8 цього розділу).

Аналіз вказаних нормативних приписів свідчить, що за результатами розгляду скарги на податкове повідомлення - рішення контролюючий орган може, зокрема, частково задовольнити скаргу платника податків та скасувати таке рішення в окремій частині, а також зменшити (збільшити) суму грошового зобов`язання.

У разі часткового скасування сум формується нове податкове повідомлення-рішення на суму, що залишилась; у разі збільшення донарахованої суми формується податкове повідомлення-рішення на суму збільшення без анулювання первинного документа (податкового повідомлення - рішення ) та вручається платнику податків.

Тобто нове податкове повідомлення - рішення формується у разі, якщо за результатами розгляду скарги контролюючий орган зменшує або збільшує суму грошового зобов`язання.

ВИСНОВКИ: якщо за результатами адміністративного оскарження податкового повідомлення-рішення, останнє скасовується в частині встановлених перевіркою порушень (висновків перевірки), які не впливають на визначення грошових зобов'язань, без зменшення (збільшення) суми грошових зобов'язань, то у податкового органу не виникає обов'язку щодо прийняття нового податкового повідомлення - рішення, а оскаржуване податкове повідомлення - рішення не може вважатись відкликаним в силу приписів статті 60 Податкового кодексу України.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: повноваження податкового органу, порядок розгляду скарг платників податків, процедура оскарження податкових рішень, оскарження рішень контролюючих органів

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: