open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 240/17372/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 19 січня 2023 року

у справі № 240/17372/21

Адміністративна юрисдикція

Щодо сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції, прийнятої за результатами розгляду заяви про роз'яснення судового рішення

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду в постановах

від 14 лютого 2018 року у справі № 2а/0470/2563/12

від 11 серпня 2021 року у справі № 560/4364/19

від 05 травня 2022 року у справі № 520/9769/19

ФАБУЛА СПРАВИ

До окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду України про визнання протиправними дій щодо зменшення основного розміру пенсії, відмови перерахувати пенсію позивачу та зобов`язання здійснити перерахунок та виплату пенсії в розмірі 90% грошового забезпечення.

Рішенням окружного адміністративного суду адміністративний позов задоволено частково.

Ухвалою окружного адміністративного суду відмовлено представнику позивача у задоволенні заяви про роз`яснення рішення суду.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу окружного адміністративного суду залишено без руху з підстав несплати судового збору.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу окружного адміністративного суду повернуто скаржнику з підстав неусунення недоліків апеляційної скарги. Суд зазначив, що ухвала окружного адміністративного суду є об'єктом справляння судового збору згідно зі статтею 3 Закону України «Про судовий збір», а тому позивач повинен сплатити судовий збір за оскарження ухвали про відмову у роз'ясненні судового рішення.

ОЦІНКА СУДУ

Ненадання скаржником документа про сплату судового збору є підставою для залишення апеляційної скарги без руху, а у разі неусунення такого недоліку, така скарга повертаються особі, яка її подала.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про судовий збір» судовий збір - це збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Об`єктами справляння судового збору є процесуальні дії, за які справляється судовий збір, встановлені у статті 3 Закону України «Про судовий збір». Так само ця норма визначає процесуальні документи, за подання яких судовий збір не справляється (частина друга статті 3 цього Закону).

Стаття 4 Закону України «Про судовий збір» установлює розміри ставок судового збору стосовно документів, за подання яких справляється судовий збір. При цьому розміри ставок судового збору залежать від характеристики об`єкта справляння - позовна заява, скарга чи інша заява (у деяких випадках - у поєднанні з характеристикою суб`єкта, який звертається до суду).

ВИСНОВКИ: приписами статті 4 Закону України «Про судовий збір» не передбачено ставки судового збору за звернення до адміністративного суду із заявою про роз'яснення судового рішення.

Відтак за відсутності законодавчо встановлених ставок судового збору за звернення до суду із заявою про роз'яснення судового рішення, що на позивача не поширюється обов'язок сплати судового збору за звернення до суду з такою заявою, а тому, відповідно, і з апеляційною скаргою на ухвалу суду першої інстанції, прийнятої за результатами її розгляду.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: судові витрати, забезпечення права на апеляційне оскарження, пільги зі сплати судового збору, підстави звільнення від сплати судового збору, ефективне правосуддя, доступ до правосуддя

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: