open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 639/328/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 20 грудня 2022 року

у справі № 639/328/19

Кримінальна юрисдикція

Щодо правомірності участі слідчого зі слідчого управління у проведенні слідчих дій під час досудового розслідування

Фабула справи: вироком районного суду, визнано винними та засуджено ОСОБА_7 та ОСОБА_8 до покарання у виді обмеження волі строком на 2 роки. Вирішено цивільний позов потерпілого ОСОБА_9.

Ухвалою апеляційного суду вирок районного суду в частині призначеного засудженим покарання змінено та на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 2 роки.

Мотивація касаційної скарги: захисник зазначає, що суд дав неправильну оцінку повноваженням слідчого СУ ГУНП в області капітана поліції ОСОБА_12. При цьому, звертає увагу, що місце події належить до ВП ГУНП в області, проте стороною обвинувачення не надана постанова про зміну підслідності вищестоящому органу. Тому вважає, що слідчий ОСОБА_12 не набув повноважень слідчого у даному провадженні. Крім того, вказує, що матеріали даного кримінального провадження слідчий СУ ГУНП в області отримав 19 вересня 2018 року, а 20 вересня 2018 року постановою створено слідчу групу з слідчої ВП ГУНП в області ОСОБА_13 та слідчого СУ ГУНП в області ОСОБА_12. Зауважує, що слідчою ОСОБА_13 з моменту внесення відомостей про досудове розслідування у даному провадженні до ЄРДР 03 лютого 2018 року проводилось слідство, проте постанова про створення слідчої групи за її участі датована 20 вересня 2018 року. Тому вважає, що у цьому провадженні неправильно було визначено і цю слідчу.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ч. 2 ст. 38 КПК України, досудове розслідування здійснюють слідчі органу досудового розслідування одноособово або слідчою групою.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 39 КПК України, керівник органу досудового розслідування уповноважений визначати слідчого (слідчих), який здійснюватиме досудове розслідування, а у випадках здійснення досудового розслідування слідчою групою - визначати старшого слідчої групи, який керуватиме діями інших слідчих.

При цьому, відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 3 КПК України, до керівників органу досудового розслідування відносяться, зокрема, заступники начальника слідчого управління, які діють у межах своїх повноважень.

Відповідно до Положення про органи досудового розслідування Національної поліції України, затвердженого Наказом МВС України від 06 липня 2017 року № 570, начальник слідчого управління є відповідальним за стан досудового розслідування в підпорядкованих органах Національної поліції України, організацію їх роботи, виконання покладених на них завдань. Начальник слідчого управління у разі необхідності відповідно до кримінального процесуального законодавства визначає слідчого (слідчих), який здійснюватиме досудове розслідування, а в разі здійснення досудового розслідування слідчою групою визначає старшого слідчої групи, який керуватиме діями інших слідчих з числа працівників підпорядкованих слідчих відділів, відділень органів Національної поліції України, а також слідчого управління.

Висновки: виходячи із повноважень начальника слідчого управління, залучення до проведення досудового розслідування відділом поліції слідчого зі слідчого управління не є порушенням вимог законодавства. Визначення у складі групи слідчих слідчого зі слідчого управління не є тотожним зміні підслідності кримінального провадження.

Ключові слова: учасники кримінального провадження, суб'єкти досудового розслідування, порядок проведення слідчих дій

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: