open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 23 червня 2021 року

у справі № 707/52/17

Цивільна юрисдикція

Щодо можливості встановлення в судовому порядку юридичного факту загибелі військовослужбовця при виконанні військової служби внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просила встановити юридичний факт загибелі її сина ОСОБА_2 при виконанні обов'язку військової служби 2014 року на території Луганської області України внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, зацікавлені особи: Міністерство соціальної політики України, Посольство Російської Федерації в Україні.

Рішенням суду першої інстанції в задоволені заяви відмовлено.

Ухвалою апеляційного суду рішення суду першої інстанції залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

В порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; із заяви про встановлення факту не вбачається спору про право; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У цій справі встановлено, що ОСОБА_1 має відповідні належні докази того, що її син загинув під час проведення антитерористичної операції 2014 року в зоні її проведення, а саме: лікарське свідоцтво про смерть, де причиною смерті ОСОБА_2 зазначено «отримана під час бойових дій в зоні антитерористичної операції вибухова травма»; наказ командира військової частини про виключення ОСОБА_2 зі списків особового складу частини та всіх видів забезпечення в зв`язку зі смертю, пов'язаною з виконанням обов'язків військової служби; протокол засідання Центральної військово-лікарської комісії по встановленню причинного зв`язку захворювання, поранень, контузій, травм, каліцтв, яким установлено, що травма і причина смерті ОСОБА_2 пов`язані з виконанням обов'язків військової служби.

Факт збройної агресії Російської Федерації проти України встановлено нормативно-правовими актами зокрема, Законом України від 18 січня 2018 року «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», а тому цей факт установленню в судовому порядку не потребує.

Приписи «суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства» (пункт 1 частини першої статті 186 ЦПК України), «суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства» (пункт 1 частини першої статті 255 ЦПК України) стосуються як позовів, які не можна розглядати за правилами цивільного судочинства, так і тих позовів, які суди взагалі не можуть розглядати. […] Право на доступ до суду не є абсолютним. Воно може підлягати дозволеним за змістом обмеженням, зокрема, щодо умов, за яких суд повноважний розглядати позовну заяву. Такі обмеження не можуть шкодити самій суті права доступу до суду, мають переслідувати легітимну мету, а також має бути обґрунтована пропорційність між застосованими засобами та поставленою метою.

ВИСНОВКИ: суд першої інстанції, з висновком якого погодився апеляційний суд, правильно виходив із того, що юридичний факт, про встановлення якого просить ОСОБА_1 (наявність збройної агресії проти України зі сторони Російської Федерації), є загальновідомим та встановленим у порядку окремого провадження бути не може. Факт смерті сина, її причини, обставини, місце настання підтверджені відповідними належними і допустимими доказами і встановленню в судовому порядку не підлягає.

За таких обставин юридичний факт, про встановлення якого просить заявник, не підлягає встановленню у судовому порядку.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: спори про встановлення юридичних фактів, факт смерті внаслідок АТО, захист прав членів сім'ї військовослужбовця, способи захисту прав, право на доступ до суду, право на судовий захист

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: