open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 28 лютого 2020 року

у справі № 810/2893/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо правомірності здійснення державної реєстрації припинення юридичної особи у разі невстановлення у судовому рішенні порядку і строків заявлення кредиторами своїх вимог до цієї юридичної особи

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулась до суду з адміністративним позовом до Відділу державної реєстрації виконавчого комітету міської ради Київської області (надалі - ВДР Виконкому міськради), відділення об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС, в якому просила:

  1. визнати неправомірними дії об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС (надалі - ОДПІ) щодо подання державному реєстратору Реєстраційної служби міського управління юстиції (надалі - Державний реєстратор) заяви про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації та інших документів для державної реєстрації "припинення юридичної особи на підставі судового рішення, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи";
  2. визнати недійсним та скасувати в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань реєстраційний запис "припинення юридичної особи на підставі судового рішення, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи", вчинений Державним реєстратором.

Рішенням окружного адміністративного суду позовні вимоги задоволено повністю.

Постановою апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу ВДР Виконкому міськради залишено без задоволення, а рішення окружного адміністративного суду - без змін.

Постановою апеляційного адміністративного суду апеляційні скарги ОДПІ, Державного реєстратора задоволено. Скасовано постанову апеляційного адміністративного суду та рішення окружного адміністративного суду і ухвалено нове, яким у задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до частини 1 статті 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (надалі - Закон №755-IV, в редакції, чинній на час спірних правовідносин), юридична особа припиняється, в тому числі, в результаті ліквідації за судовим рішенням, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Згідно з частиною 5 статті 38 Закону №755-IV у вказаній редакції, суд призначає в рішенні щодо припинення юридичної особи у зв`язку з її ліквідацією комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та встановлює строк і порядок її роботи.

Водночас, частиною 2 статті 110 ЦК України встановлено, що у разі якщо з позовом про ліквідацію юридичної особи звернувся орган державної влади, ліквідатором може бути призначений цей орган, якщо він наділений відповідними повноваженнями.

Відповідно до абзацу 1 частини 3 статті 105 ЦК України, учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Згідно з частиною 5 цієї статті строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Аналіз норм цієї статті дає підстави для висновку, що порядок і строки заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, яка припиняється, здійснюється виключним колом суб`єктів, зокрема, учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення, залежно від способу припинення юридичної особи.

Пунктом 11 частини 1 статті 28 Закону №755-IV (в редакції, чинній на час спірних правовідносин) встановлено, що однією з підстав для відмови у державній реєстрації є те, що документи для державної реєстрації припинення юридичної особи подані раніше строку, встановленого цим Законом.

При цьому, за змістом частини 4 статті 28 Закону №755-IV у вказаній редакції, відмова у державній реєстрації з підстав, не передбачених цією статтею, а також відмова у державній реєстрації (легалізації) професійної спілки, її організації або об`єднання не допускається.

Таким чином, реєстраційні дії вчиняються державним реєстратор за заявницьким принципом - на підставі поданих заявником документів згідно з переліком, і законодавство регламентує підстави для відмови у державній реєстрації припинення юридичної особи, які є виключними і не підлягають розширеному тлумаченню.

ВИСНОВКИ: зважаючи на те, що припинення юридичної особи відбувалось на підставі постанови суду, то саме на суд було покладено обов`язок щодо встановлення порядку і строків заявлення кредиторами своїх вимог до цієї юридичної особи. Оскільки у постанові суду цей строк встановлено не було, то ліквідаційна комісія, сформована податковим органом, була позбавлена можливості самостійно встановлювати цей строк в силу вимог частини 3 статті 105 ЦК України.

У зв`язку з тим, що судом, як уповноваженим на це органом, не встановлено порядку і строків заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, яка припинялась, а ліквідаційна комісія, сформована з посадових осіб податкового органу, не наділена повноваженнями щодо їх встановлення, то у Державного реєстратора не було визначених статтею 28 Закону №755-IV підстав для відмови у здійсненні державної реєстрації припинення юридичної особи.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оскарження реєстраційних дій, процедура ліквідації юридичної особи, підстави припинення юридичної особи, процедура ліквідації юридичної особи, способи судового захисту, захист прав кредиторів

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: