open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 754/12768/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 24 листопада 2022 року

у справі № 754/12768/20

Цивільна юрисдикція

Щодо розрахунку заборгованості за аліментами платника аліментів, який є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду в постановах

від 05 серпня 2020 року у справі № 464/6206/18

від 05 серпня 2021 року у справі № 757/35562/18-ц

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 (стягувач) звернулася до суду, заінтересована особа (боржник) - ОСОБА_2, зі скаргою на дії приватного виконавця виконавчого округу міста (далі - приватний виконавець), в якій просила:

  1. визнати неправомірним та скасувати розрахунок заборгованості по аліментах, виконаний приватним виконавцем;
  2. зобов`язати приватного виконавця провести повторні розрахунки нарахованих та сплачених аліментів у рамках виконавчого провадження з урахуванням звітних податкових декларацій платника єдиного податку - фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 за звітні (податкові) періоди.

Ухвалою суду першої інстанції у задоволенні скарги відмовлено.

Постановою апеляційного суду ухвалу суду першої інстанції залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Порядок стягнення аліментів встановлений статтею 71 Закону України «Про виконавче провадження». Так, відповідно до наведеної норми, порядок стягнення аліментів визначається законом.

Спори щодо розміру заборгованості зі сплати аліментів вирішуються судом за заявою заінтересованої особи у порядку, встановленому законом.

Зазначений порядок передбачено приписами статті 195 СК України, якою визначено, що заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення, незалежно від того, одержано такий заробіток (дохід) в Україні чи за кордоном. Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.У разі встановлення джерела і розміру заробітку (доходу) платника аліментів, який він одержав за кордоном, за заявою одержувача аліментів державний виконавець, приватний виконавець здійснює перерахунок заборгованості. Розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним виконавцем, приватним виконавцем, а в разі виникнення спору - судом.

ВИСНОВКИ: розмір заборгованості зі сплати аліментів обчислюється державним виконавцем, приватним виконавцем, а в разі виникнення спору - судом. Здійснення розрахунку заборгованості за аліментами платника аліментів, який є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, необхідно проводити відповідно до вимог частини другої статті 195 СК України, тобто виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості на час виникнення заборгованості, а не виходячи з повного доходу боржника як фізичної особи-підприємця.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: порядок стягнення періодичних платежів, стягнення аліментних платежів, оскарження дій виконавця, порядок визначення розмір доходу боржника

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: