open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 677/77/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 29 листопада 2022 року

у справі № 677/77/21

Адміністративна юрисдикція

Щодо юрисдикції спору з приводу оскарження рішення органу місцевого самоврядування про зарахування витрачених орендарем коштів на поліпшення орендованого майна в рахунок орендної плати

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до міської ради, у якому просив:

  1. скасувати рішення міської рада восьмого «Про затвердження акта візуального обстеження об`єкту оренди»;
  2. перевірити рішення міської рада «Про затвердження акта візуального обстеження об'єкта оренди» на відповідність Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та іншим законам;
  3. перевірити дії міського голови ОСОБА_2 на відповідність статті 19 Конституції України щодо рішення міської ради «Про затвердження акта візуального обстеження об'єкта оренди.

Ухвалою окружного адміністративного суду, залишеною без змін постановою апеляційного адміністративного суду, закрито провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до міської ради. Закриваючи провадження у справі, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що спір між позивачем та відповідачем, для вирішення якого позивач звернувся до адміністративного суду, є приватно-правовим і не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

ОЦІНКА СУДУ

До компетенції адміністративних судів належать спори фізичних чи юридичних осіб з органом державної влади, органом місцевого самоврядування, їхньою посадовою або службовою особою, предметом яких є перевірка законності рішень, дій чи бездіяльності цих органів (осіб), прийнятих або вчинених ними під час здійснення владних управлінських функцій, крім спорів, для яких законом установлений інший порядок судового вирішення.

Публічно-правовий спір має особливий суб'єктний склад. Участь суб'єкта владних повноважень є обов'язковою ознакою для того, щоб класифікувати спір як публічно-правовий. Проте сама собою участь у спорі суб`єкта владних повноважень не дає підстав ототожнювати спір із публічно-правовим та відносити його до справ адміністративної юрисдикції.

Під час визначення предметної юрисдикції справ суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

Визначальною ознакою справи адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин.

Разом з тим, приватноправові відносини вирізняються наявністю майнового чи немайнового інтересу учасника. Спір має приватноправовий характер, якщо він обумовлений порушенням або загрозою порушення приватного права чи інтересу (як правило майнового) конкретного суб'єкта, що підлягає захисту у спосіб, передбачений законодавством для сфери приватноправових відносин, навіть якщо до порушення приватного права чи інтересу призвели управлінські дії суб'єктів владних повноважень.

Сама по собі участь у спорі суб'єкта владних повноважень не дає підстав ототожнювати спір з публічно-правовим та відносити його до справ адміністративної юрисдикції. Необхідно з`ясовувати, у зв'язку з чим виник спір та за захистом яких прав особа звернулася до суду.

ВИСНОВКИ: виникнення спірних правовідносин зумовлено незгодою позивача з правомірністю зарахування коштів витрачених орендарем на поліпшення орендованого майна в рахунок орендної плати. Тобто предметом розгляду в цій справі є законність зарахування коштів, витрачених орендарем на поліпшення орендованого майна в рахунок орендної плати, що свідчить про приватноправовий, а не публічно-правовий характер спірних правовідносин. В основі цих правовідносин лежить спір про право, що унеможливлює його вирішення за правилами адміністративного судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: спори за участю ОМС, оскарження рішень ОМС, критерії розмежування судової юрисдикції, орендні відносини

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: