open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/10256/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 03 листопада 2022 року

у справі № 910/10256/21

Господарська юрисдикція

Щодо стадії перевірки заяви про перегляд рішення органу Антимонопольного комітету України

ФАБУЛА СПРАВИ

ПП «Укрпалетсистем» звернулося до суду з позовом до Антимонопольного комітету України (далі - Комітет) про:

  1. визнання недійсним рішення, яке оформлене листом «Щодо заяви про перегляд рішення Антимонопольного комітету України»;
  2. зобов`язання Комітету повторно розглянути заяву ПП «Укрпалетсистем» про перегляд рішення Комітету.

Позовні вимоги обґрунтовані з посиланням на те, що Комітет безпідставно залишив без розгляду заяву позивача про перегляд рішення, не спростувавши позицію позивача стосовно того, що зазначені останнім у заяві обставини є підставами в розумінні приписів статті 58 Закону України «Про захист економічної конкуренції» (далі - Закон № 2210) для перегляду органом Антимонопольного комітету України рішення.

Рішенням господарського суду у задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

Постановою апеляційного господарського суду рішення суду першої інстанції скасоване, ухвалено нове рішення про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

ОЦІНКА СУДУ

Заява про перегляд рішення Комітету приймається до розгляду розпорядженням державного уповноваженого, головою територіального відділення Комітету виключно у випадку, якщо заява про перегляд відповідає вимогам, установленим в пункті 47 Правил розгляду заяв і справ. З прийняттям заяви до розгляду починається провадження з перегляду рішення.

Якщо ж заяву про перегляд рішення подано без додержання вимог, установлених в пункті 47 Правил розгляду заяв і справ, державний уповноважений, голова територіального відділення Комітету залишають її без руху, надаючи заявнику строк для усунення недоліків, а у випадку, коли такі недоліки заявником не усунуті, залишають заяву без розгляду.

Тобто, ані на стадії перевірки заяви про перегляд рішення органу Антимонопольного комітету України на відповідність вимогам, установленим в пункті 47 Правил розгляду заяв і справ, ані на стадії провадження з перегляду рішення орган Антимонопольного комітету України не уповноважений приймати рішення про початок розгляду справи або про відмову в її розгляді.

Відповідно юридичним наслідком виконання Комітетом вимоги повторно розглянути заяву про перегляд рішення у порядку та у межах повноважень встановлених чинним законодавством України стане початок провадження з перегляду рішення.

З огляду на викладене, обґрунтованим є висновок місцевого господарського суду про те, що обраний спосіб захисту не є ефективним, оскільки така вимога позивача спрямована на те, щоб примусити суб'єкта владних повноважень прийняти рішення конкретного змісту (у даному випадку, поза стадією перевірки органом Антимонопольного комітету України заяви на відповідність вимогам, установленим у пункті 47 Правил розгляду заяв і справ, перейти до стадії розгляду заяви), що не допускається з урахуванням дискреційних повноважень органу Антимонопольного комітету України.

ВИСНОВКИ: стадія перевірки заяви про перегляд рішення органу Антимонопольного комітету України на відповідність вимогам, установленим в пункті 47 Правил розгляду заяв і справ, не має суто формального характеру, а передбачає, зокрема, аналіз заяви в аспекті перевірки того, чи містить подана заява підстави для перегляду рішення, які передбачені частиною першою статті 58 Закону № 2210, та докази на їх підтвердження, оскільки з прийняттям заяви до розгляду починається провадження з перегляду рішення.

При цьому перевірка органом Антимонопольного комітету України обґрунтованості наведених заявником підстав в аспекті відповідності їх вимогам, які визначені статтею 58 Закону № 2210, після прийняття заяви до розгляду законом не передбачена. Відповідно, встановлення наявності зазначених заявником підстав для перегляду й відповідності їх вимогам закону здійснюється органом Антимонопольного комітету України на стадії до прийняття заяви до розгляду, а саме, на стадії перевірки заяви про перегляд рішення органу Антимонопольного комітету України на відповідність вимогам, установленим в пункті 47 Правил розгляду заяв і справ.

Отже, наявні дискреційні повноваження органу Антимонопольного комітету України з такої перевірки, здійснення якої не може підмінятися іншим органом (у тому числі, й судом), і яка передує прийняттю заяви до розгляду.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: процедура перегляду рішення органом АМК, процедура оскарження рішення АМК, спори за участю АМК, порушення антимонопольного законодавства

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: