open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 61-5124 ав 22[2]
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Додатковою Постановою

від 18 серпня 2022 року

у справі № 61-5124 ав 22[2]

Господарська юрисдикція

Щодо невтручання суду у внутрішню організацію роботи надавачів правничої допомоги

ФАБУЛА СПРАВИ

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду прийняв постанову, згідно якої задоволена апеляційна скарга POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA, LIMITED (ПАУЕР КОНСТРАКШН КОРПОРЕЙШН ОФ ЧАЙНА, ЛІМІТЕД) (далі - Підрядник) та POWERCHINA HUADONG ENGINEERING CORPORATION, LIMITED (ТОВ «СХІДНО-КИТАЙСЬКИЙ ІНСТИТУТ ДОСЛІДЖЕНЬ З ПРОЕКТУВАННЯ ТА РОЗВІДКИ КОРПОРАЦІЇ ПАУЕР ЧАЙНА») (далі - Постачальник, а разом з Підрядником далі - Апелянти) - скасована ухвала апеляційного суду та ухвалене нове рішення, яким відмовлено у задоволенні заяви ТОВ «ФУРСИ ЕНЕРДЖИ ГРУПП» та FAS Energy LLC (Комерційної компанії «ФАС ЕНЕРГЕТИЧНА») (разом далі - Заявники) про вжиття заходів забезпечення позову ТОВ «ФУРСИ ЕНЕРДЖИ ГРУПП» та FAS Energy LLC (Комерційної компанії «ФАС ЕНЕРГЕТИЧНА») до POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA, LIMITED (ПАУЕР КОНСТРАКШН КОРПОРЕЙШН ОФ ЧАЙНА, ЛІМІТЕД) та POWERCHINA HUADONG ENGINEERING CORPORATION, LIMITED (ТОВ «СХІДНО-КИТАЙСЬКИЙ ІНСТИТУТ ДОСЛІДЖЕНЬ З ПРОЕКТУВАННЯ ТА РОЗВІДКИ КОРПОРАЦІЇ ПАУЕР ЧАЙНА»), поданого до The Dubai International Arbitration Centre, DIAC (Дубайського міжнародного арбітражного центру) (далі - DIAC).

Апелянти заявили до відшкодування їх судові витрати, пов`язані з розглядом їх апеляції, у тому числі на професійну правничу допомогу, у сумі 59 534,285 доларів США.

ОЦІНКА СУДУ

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності (частини перша та друга статті 89 ЦПК України).

Відшкодуванню підлягають лише ті витрати, які понесені на оплату правничої допомоги, наданої в ході розгляду цієї справи. Верховний Суд з розумінням ставиться до того, що в цій справі для підготовки апеляційної скарги, враховуючи деякі її аргументи, необхідною була комунікація Представників Апелянтів з Апелянтами та їх іноземними представниками, які володіють інформацією про арбітражний розгляд відповідного спору в Дубайському міжнародному центрі. Але, по-перше, комунікації з іноземними особами, їх координування та аналіз мають чітко бути розділені по питанням судового провадження в Україні та арбітражу в DIAC, по-друге, безпосередня підготовка апеляційної скарги має відділятись як послуга від її обговорення з колегами чи клієнтами, оскільки змішування цих комунікацій між собою та з іншими послугами з точки зору оплати послуг логічно веде до ускладнення оцінки їх співмірності на підставі критеріїв їх розумності, виправданості та релевантності. Представники Апелянтів не приділили цьому питанню належної уваги.

Попри те, що відповідно до Переліку правничої допомоги зазначені переклади готувала ОСОБА_10, а не ОСОБА_9, Верховний Суд приймає до уваги ці роботи та аналізує їх заявлену вартість, оскільки у ОСОБА_10 та ОСОБА_9 визначені однакові погодинні ставки за їх роботу в рамках правничої допомоги Апелянтам.

Однак, з урахуванням зазначеного, Верховний Суд не приймає до уваги послуги перекладу, визначені Представниками Апелянтів як витрати, пов`язані з наданням ними правничої допомоги по Договору про правову допомогу у цій справі.

ВИСНОВКИ: суд не втручається у внутрішню організацію роботи надавачів правничої допомоги.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: порядок відшкодування судових витрат, складові витрат на правничу допомогу, підтвердження витрат на адвоката, правовий статус помічника адвоката

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: