open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 61-5124 ав 22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Додатковою Постановою

від 18 серпня 2022 року

у справі № 61-5124 ав 22

Господарська юрисдикція

Щодо можливості відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, надану працівниками представників сторін у справі, які не мають статусу адвоката

ФАБУЛА СПРАВИ

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду прийняв постанову, згідно якої задоволена апеляційна скарга POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA, LIMITED (ПАУЕР КОНСТРАКШН КОРПОРЕЙШН ОФ ЧАЙНА, ЛІМІТЕД) (далі - Підрядник) та POWERCHINA HUADONG ENGINEERING CORPORATION, LIMITED (ТОВ «СХІДНО-КИТАЙСЬКИЙ ІНСТИТУТ ДОСЛІДЖЕНЬ З ПРОЕКТУВАННЯ ТА РОЗВІДКИ КОРПОРАЦІЇ ПАУЕР ЧАЙНА») (далі - Постачальник, а разом з Підрядником далі - Апелянти) - скасована ухвала апеляційного суду та ухвалене нове рішення, яким відмовлено у задоволенні заяви ТОВ «ФУРСИ ЕНЕРДЖИ ГРУПП» та FAS Energy LLC (Комерційної компанії «ФАС ЕНЕРГЕТИЧНА») (разом далі - Заявники) про вжиття заходів забезпечення позову ТОВ «ФУРСИ ЕНЕРДЖИ ГРУПП» та FAS Energy LLC (Комерційної компанії «ФАС ЕНЕРГЕТИЧНА») до POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA, LIMITED (ПАУЕР КОНСТРАКШН КОРПОРЕЙШН ОФ ЧАЙНА, ЛІМІТЕД) та POWERCHINA HUADONG ENGINEERING CORPORATION, LIMITED (ТОВ «СХІДНО-КИТАЙСЬКИЙ ІНСТИТУТ ДОСЛІДЖЕНЬ З ПРОЕКТУВАННЯ ТА РОЗВІДКИ КОРПОРАЦІЇ ПАУЕР ЧАЙНА»), поданого до The Dubai International Arbitration Centre, DIAC (Дубайського міжнародного арбітражного центру).

Апелянти заявили до відшкодування їх судові витрати, пов`язані з розглядом їх апеляції, у тому числі на професійну правничу допомогу, у сумі 59 534,285 доларів США.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно із частинами першою та другою статті 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката (крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави) підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

  1. розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;
  2. розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

ВИСНОВКИ: пункт 1 частини другої статті 137 ЦПК України до розміру витрат на правничу допомогу включає вартість послуг помічника адвоката.

З огляду на це, твердження Заявників щодо можливості відшкодування судових витрат виключно на правничу допомогу адвоката є безпідставними. Заявниками не доведено, що інші працівники Представників Апелянта, які не мають статусу адвоката, не надавали відповідні послуги, зазначені у Переліку правничої допомоги, а відсутність у них статусу адвоката сама по собі не є аргументом для неврахування вартості наданої ними правничої допомоги при вирішенні питання відшкодування Апелянтам заявлених ними витрат на правничу допомогу Представників Апелянтів. Те, що їх послуги включені Представниками Апелянтів у Перелік правничої допомоги з зазначенням їх посад відповідно до структури посадової ієрархії Представників Апелянтів є достатньою розумною підставою вважати, що вони є виконавцями відповідних послуг від імені Представників Апелянтів, принаймні доки протилежне не доведене Заявниками. А протилежне не доведене Заявниками.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: порядок відшкодування судових витрат, складові витрат на правничу допомогу, підтвердження витрат на адвоката, правовий статус помічника адвоката

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: