open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/5810/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 20 липня 2022 року

у справі № 910/5810/17

Господарська юрисдикція

Щодо оскарження в апеляційному порядку протокольних ухвал суду першої інстанції

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду в постановах

від 05.02.2019 у справі № 903/381/18

від 11.11.2020 у справі № 925/1142/18

від 20.05.2021 у справі № 904/4013/20

від 20.07.2021 у справі № 904/105/20

та Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду в постанові

від 23.09.2020 у справі № 756/12128/15-ц

ФАБУЛА СПРАВИ

ПАТ "Державний ощадний банк України" звернулося до господарського суду з позовом до ТОВ "ТЛК "Арктика" про стягнення 29 830 131,61 грн.

ТОВ "ТЛК "Арктика" звернулося до суду першої інстанції з клопотанням, в якому просило суд поновити процесуальний строк на подання доказів, долучити докази до матеріалів справи, повернутися до розгляду справи у підготовчому провадженні.

Не виходячи до нарадчої кімнати, суд першої інстанції відмовив у задоволенні вказаної заяви, що підтверджується протоколом судового засідання.

Ухвалою апеляційного господарського суду відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ТОВ "ТЛК "Арктика" на протокольну ухвалу господарського суду. Ухвала мотивована тим, що предметом апеляційного оскарження у цьому випадку є протокольна ухвала господарського суду. Вищевказана ухвала суду першої інстанції, яка є предметом апеляційного оскарження, не включена згідно із частиною 1 статті 255 ГПК України до переліку ухвал місцевого господарського суду, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення місцевого господарського суду.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно із частиною 2 статті 254 цього Кодексу ухвали суду першої інстанції оскаржуються в апеляційному порядку окремо від рішення суду лише у випадках, передбачених статтею 255 цього Кодексу. Оскарження ухвал суду, які не передбачені статтею 255 цього Кодексу, окремо від рішення суду не допускається.

Отже, перелік ухвал, які підлягають апеляційному оскарженню окремо від рішення суду, наведений у статті 255 ГПК України, є вичерпним.

Частиною 8 статті 119 ГПК України передбачено, що ухвалу про відмову у поновленні або продовженні процесуального строку може бути оскаржено у порядку, встановленому цим Кодексом.

Зазначене кореспондується з пунктом 9 частини 1 статті 255 ГПК України, згідно з яким окремо від рішення суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції, зокрема про відмову поновити або продовжити пропущений процесуальний строк.

Разом з тим ухвали суду, які оформлюються окремим документом, постановляються в нарадчій кімнаті, інші ухвали суд може постановити, не виходячи до нарадчої кімнати; ухвали суду, постановлені окремим документом, підписуються суддею (суддями) і приєднуються до справи; ухвали, постановлені судом, не виходячи до нарадчої кімнати, заносяться до протоколу судового засідання (частини 4, 5 статті 233 ГПК України).

Як слідує зі змісту копії апеляційної скарги, предметом апеляційного оскарження була протокольна ухвала суду першої інстанції про відмову поновити процесуальний строк для подання доказів.

Зазначена ухвала є різновидом ухвали про відмову поновити або продовжити пропущений процесуальний строк, яка відповідно до пункту 9 частини 1 статті 255 ГПК України може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду першої інстанції.

ВИСНОВКИ: положення частин 4, 5 статті 233 та частини 1 статті 255 ГПК України не ставлять можливість реалізації учасником справи права на апеляційне оскарження певного кола ухвал місцевого господарського суду в залежність від їх поділу на протокольні та такі, що оформлені окремим документом, як і не містять заборони на оскарження в апеляційному порядку протокольних ухвал.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: предмет апеляційного оскарження, забезпечення права на апеляційне оскарження, реалізація права на апеляційне оскарження, види ухвал суду, підстави відмови в прийнятті апеляційної скарги, доступ до правосуддя, порядок постановлення ухвал суду

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: