open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 908/3468/13[1]
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 27 липня 2022 року

у справі № 908/3468/13[1]

Господарська юрисдикція

Щодо дій апелянта для забезпечення своєчасного усунення недоліків апеляційної скарги

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду в постановах

від 25.06.2018 у справі № 904/9904/17

від 13.01.2020 у справі № 910/22873/17

від 06.03.2020 у справі № 5019/592/12

від 04.03.2021 у справі № 910/6835/20

ФАБУЛА СПРАВИ

У справі про банкрутство ПАТ "Запорізький сталепрокатний завод" третя особа подала апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, в якій заявила клопотання про поновлення пропущеного строку обґрунтоване тим, що в останньому судовому засіданні вона участі не брала, а про наявність рішення дізналась 28.06.2021, а в Єдиному державному реєстрі судових рішень лише 04.08.2021.

Ухвалами суд апеляційної інстанції залишив апеляційну скаргу без руху з мотивів несплати судового збору та у зв'язку з визнанням неповажними причин пропущеного строку на апеляційне оскарження відповідно.

Ухвалою суд апеляційної інстанції повернув апеляційну скаргу у зв`язку з неусуненням скаржником допущених недоліків.

ОЦІНКА СУДУ

Усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання. Кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом (стаття 2 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Згідно із частинами першою, третьою статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" судові рішення, внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України. Для реалізації права доступу до судових рішень, внесених до Єдиного державного реєстру судових рішень, користувачу надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 42 ГПК України учасники справи, зокрема, мають право ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії.

У контексті можливості реалізації апелянтом своїх процесуальних прав суд звертається до рішень ЄСПЛ від 03.04.2008 у справі "Пономарьов проти України", від 26.04.2007 у справі "Олександр Шевченко проти України" та від 14.10.2007 у справі "Трух проти України" за якими сторони у розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатися про стан відомого їм судового провадження, та зобов'язані сумлінно користуватися наданими їм процесуальними правами.

На зацікавлену сторону покладається обов`язок проявляти належну увагу в захисті своїх інтересів та вживати необхідних заходів, щоб ознайомитись з подіями процесу (рішення ЄСПЛ "Богонос проти Росії" від 05.02.2004).

ВИСНОВКИ: з метою своєчасного усунення недоліків апеляційної скарги, скаржник не позбавлений об'єктивної можливості дізнатися зміст ухвали апеляційного господарського суду та зрештою проявити розумну обачність та уважність щодо руху поданої ним апеляційної скарги, скориставшись для цього відкритим безоплатним цілодобовим доступом до Єдиного державного реєстру судових рішень.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правовий статус учасників справи, право на доступ до судових рішень, апеляційне провадження, поважність причин пропуску строку на апеляційне оскарження, порядок вручення судових рішень, перебіг процесуального строку, механізм залишення апеляційної скарги без руху, вимоги до форми і змісту апеляційної скарги

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: