open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 460/672/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 03 лютого 2022 року

у справі № 460/672/19

Адміністративна юрисдикція

Щодо оподаткування ПДВ операцій з поставки субстрату для вирощування рослин

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ «Гарден Клаб» звернулося до суду з адміністративним позовом до Головного управління ДФС, в якому просило визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення, яким позивачу збільшено суму грошового зобов'язання з податку на додану вартість на суму 3 240 810 грн.

В обґрунтування позову позивач зазначає, що у відповідності до пункту 45 підрозділу 2 розділу XX ПК України тимчасово до 01 січня 2019 року звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення. Що стосується продукції ТОВ «Гарден Клаб», то, фактично, підприємство здійснювало торгівлю товарами призначеними для застосування в аграрній сфері, а саме: субстрати для вирощування рослин, де торф сільськогосподарський є в складі даної продукції. Дана продукція не має ніякого відношення до вугільного ринку, саме тому застосування пільги суперечило б абзацу 1 пункту 45 підрозділу 2 розділу XX ПК України. Позивач додатково зазначає, що окрім віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, згідно з нормами податкового законодавства, ТОВ «Гарден Клаб» були віднесені та сплачені в повному обсязі податкові зобов`язання, що не призвело до збитків та шкоди завданих державі.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, позов задоволено.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до пункту 185.1 статті 185 ПК України об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з: а) постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об`єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю; б) постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу; в) ввезення товарів на митну територію України; г) вивезення товарів за межі митної території України; е) постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.

Як свідчать матеріали справи та було встановлено судами попередніх інстанцій, ТОВ «Гарден Клаб» придбавало у ТОВ - фірма «Агрохімпак» та ТОВ «Річ Ленд» торф, субстрати для вирощування рослин, з позиціями УКТ ЗЕД 2703 00 00 00.

Враховуючи те, що придбані субстрати (торф) у ТОВ - фірма «Агрохімпак» та ТОВ «Річ Ленд» відносяться до коду УКТ ЗЕД 2703 00 00 00, контролюючий орган вважав, що операції з їх придбання звільняються від оподаткування ПДВ, враховуючи положення пункту 45 підрозділу 2 Розділу XX ПК України.

У зв`язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу та забезпечення стабільності розрахунків підприємств енергетичної галузі» № 812-VIII від 24 листопада 2015 року (з подальшими змінами) (далі - Закон № 812-VIII) до ПК України були внесені зміни пов'язані із забезпеченням виконання названого закону та звільненням від оподаткування ряду господарський операцій.

Зокрема пунктом 45 розділу ХХ ПК України (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин) було передбачено, що тимчасово, до 01 січня 2019 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Аналіз наведених норм свідчить, що звільненню від оподаткування за кодом 2703 УКТ ЗЕД підлягає лише вугілля та/або продукти його збагачення.

У відповідності до пояснень Українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності до коду 2703 00 00 00 належить торф, що утворився з частково карбонізованого рослинного матеріалу, має переважно невелику питому вагу і волокнисту структуру.

З метою забезпечення виконання Закону України від 19 вересня 2013 року N 584-VIII «Про Митний тариф України» та постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 року № 428 «Про затвердження Порядку ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» Наказом ДФС України від 09 червня 2015 року № 401 затверджено Пояснення до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності в тому числі і до товарної позиції 2703.

Із змісту вказаних пояснень до товарної позиції 2703 00 00 00 слідує, що до вказаної позиції віднесено торф (включаючи торф'яний дрібняк), агломерований або неагломерований. Торф, що утворився з частково карбонізованого рослинного матеріалу, має переважно невелику питому вагу і волокнисту структуру. До цієї товарної позиції відносяться всі сорти торфу, включаючи висушений чи агломерований торф, використовуваний як паливо, подрібнений торф, торф`яний дрібняк і т.д., використовувані як підстилку для тварин, для удобрення ґрунту або для інших цілей.

Згідно з висновком експерта торгово-промислової палати, суміші ґрунтові (субстрати) для вирощування рослин та торф фасовані не підлягають використанню в якості палива, в тому числі для збагачення вугілля, або для виробництва продукції, що використовується в якості палива.

Згідно переліку речовин, що відносяться до продуктів збагачення вугілля, який наведено в ГОСТ 17321-71, що діяв до 01 січня 2019 року, субстрати для розсади (на основі торфу) не відносяться до продуктів збагачення.

Відповідно до роз`яснення Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 05 серпня 2019 року № 09-Вих/134-19 від 05.08.2019 року (наданим на запит позивача) згідно із ГОСТом 17321-71 «Уголь. Обогащение. Термины и определения» збагачення вугілля - це переробка вугілля для збільшення в ньому горючої маси шляхом вилучення негорючих компонентів. Продуктами вуглезбагачення є: 1) концернтрат - продукт збагачення вугілля, в якому вміст горючої маси є більш високим, ніж в початковому продукті; 2) промпродукт - проміжний продукт, що за вмістом горючої маси не є кондиційним концентратом чи відвальними відходами і потребує подальшої переробки; 3) відходи - продукт збагачення вугілля, в якому вміст негорючих компонентів є більш високим, ніж в початковому та проміжних продуктах.

Враховуючи, що вугілля утворюється шляхом вуглефікації рослинних залишків, а торф є продуктом часткової їх мінералізації, збагачення торфу технологічно є неможливим і продукти його переробки не можуть відноситися до продуктів вуглезбагачення.

ВИСНОВКИ: на операції з поставки субстрату для вирощування рослин не поширюється пільговий режим в оподаткуванні операцій з поставки такого товару, оскільки останній не відноситься до вугілля та до продуктів його збагачення.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: пільгове оподаткування, порядок справляння ПДВ, порядок формування податкового кредиту

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: