open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 918/56/20(918/238/21)
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 04 листопада 2021 року

у справі № 918/56/20(918/238/21)

Господарська юрисдикція

Щодо сфери дії іпотеки після перебудови/добудови предмета іпотеки

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду в постановах

від 18.04.2018 у справі № 910/4650/17

від 10.12.2019 у справі № 910/15584/16

та Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду в постанові

від 04.10.2021 у справі № 686/28888/19

Фабула справи: АТ "Укрсиббанк" звернулося в межах справи № 918/56/20 про неплатоспроможність ОСОБА_1 з позовом до боржника, арбітражного керуючого, АТ АБ "Укргазбанк", ОСОБА_2, АТ "Універсал Банк" та ОСОБА_3 про визнання предметом іпотеки, в якому просить суд визнати офісні приміщення предметом іпотеки, відповідно до договору іпотеки від 28.09.2007, укладеного між АТ "Укрсиббанк" та ОСОБА_1.

Господарський суд відмовив у задоволенні позову

Апеляційний господарський суд рішення господарського суду залишив без змін.

Мотивація касаційної скарги: АТ "Укрсиббанк" посилається на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та порушення норм процесуального права.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ст. 1 Закону України "Про іпотеку" (в редакції, чинній на момент укладення договору іпотеки від 28.09.2007) іпотека - вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом.

Згідно із ч. 1 ст. 5 Закону України "Про іпотеку" (в редакції, чинній на момент укладення договору іпотеки від 28.09.2007) предметом іпотеки можуть бути один або декілька об'єктів нерухомого майна за таких умов: нерухоме майно належить іпотекодавцю на праві власності або на праві господарського відання, якщо іпотекодавцем є державне або комунальне підприємство, установа чи організація; нерухоме майно може бути відчужене іпотекодавцем і на нього відповідно до законодавства може бути звернене стягнення; нерухоме майно зареєстроване у встановленому законом порядку як окремий виділений у натурі об'єкт права власності, якщо інше не встановлено цим Законом.

Ч. 3 ст. 5 Закону України "Про іпотеку" (в редакції, чинній на момент укладення договору іпотеки від 28.09.2007) визначено, що частина об'єкта нерухомого майна може бути предметом іпотеки лише після її виділення в натурі і реєстрації права власності на неї як на окремий об'єкт нерухомості, якщо інше не встановлено цим Законом. Іпотека поширюється на частину об'єкта нерухомого майна, яка не може бути виділеною в натурі і була приєднана до предмета іпотеки після укладення іпотечного договору без реєстрації права власності на неї як на окремий об'єкт нерухомості.

Висновки: незалежно від того, чи були внесені зміни до договору іпотеки у зв'язку з перебудуванням, добудовою тощо предмета іпотеки, чи ні, іпотека поширюється й на таку реконструкцію.

Ключові слова: способи забезпечення зобов’язання, наслідки перебудови, зміна предмету іпотеки

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: