open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 560/10261/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 11 листопада 2021 року

у справі № 560/10261/21

Адміністративна юрисдикція

Щодо надсилання процесуальних документів в електронному вигляді шляхом використання сервісу "Електронний суд"

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду в постановах

від 19.10.2021 у справі № 640/32183/20

від 27.01.2020 у справі № 160/2171/19

та Великою Палатою Верховного Суду в постановах

від 08.07.2021 у справі № 9901/75/21

від 10.02.2021 у справі № 9901/335/20

Фабула справи: ОСОБА_1 за допомогою підсистеми «Електронний суд» звернулася до суду з позовом до Головного управління ДПС, у якому просила визнати протиправним і скасувати податкове повідомлення-рішення.

Окружний адміністративний суд позовну заяву повернув з тих підстав, що до неї додано довіреність, яка в порушення вимог ст. 59 КАС України не є нотаріально посвідченою.

ОСОБА_1 через свого представника Куц В.В. за допомогою підсистеми «Електронний суд» подала апеляційну скаргу.

Апеляційний адміністративний суд апеляційну скаргу повернув з тих підстав, що право на подання і підписання апеляційної скарги має особисто фізична особа, або представник на підставі довіреності.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 посилається на те, що суд апеляційної інстанції при вирішенні питання про відкриття апеляційного провадження за скаргою, поданою в електронній формі, порушив ч. 7 ст. 59 КАС України.

Правова позиція Верховного Суду: ч.ч. 1-2 ст. 55 КАС України передбачено, що сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника, крім випадку, встановленого ч. 9 ст. 266 цього Кодексу. Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника.

Відповідно до ст. 57 КАС України представником у суді може бути адвокат або законний представник. У справах незначної складності та в інших випадках, визначених цим Кодексом, представником може бути фізична особа, яка відповідно до ч. 2 ст. 43 цього Кодексу має адміністративну процесуальну дієздатність.

За правилом абз. 2 ч. 8 ст. 18 КАС України особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, подають процесуальні та інші документи, письмові та електронні докази, вчиняють інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронний цифровий підпис», якщо інше не визначено цим Кодексом.

Отже, надсилання у встановленому порядку процесуальних документів в електронному вигляді передбачає використання сервісу "Електронний суд", розміщеному за посиланням https://cabinet.court.gov.ua/login, за умови попередньої реєстрації офіційної електронної адреси (Електронного кабінету) та з обов'язковим використанням такою особою власного електронного підпису.

Висновки: альтернативою звернення учасників справи до суду із позовними заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником, є звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов`язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи через «Електронний кабінет».

Ключові слова: способи подання позовної заяви, судове представництво, вимоги до довіреності

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: