open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 925/1628/14
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 13 жовтня 2021 року

у справі № 925/1628/14

Господарська юрисдикція

Щодо правової природи об'єктів незавершеного будівництва

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду в постанові

від 18.12.2019 у справі № 916/633/19

Фабула справи: Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив "Відродження" звернувся з позовом до Приватного сільськогосподарського підприємства "Нива ЛЛ" про:

  1. зобов`язання відповідача звільнити приміщення, а саме нежитлові будівлі;
  2. стягнення з відповідача 287000,00 грн заподіяних збитків.

Справа розглядалась судами неодноразово.

За наслідками нового розгляду рішенням господарського суду позов задоволено частково, стягнуто з відповідача на користь позивача 287000,00 грн збитків та 3654,00 грн судового збору, провадження у справі в частині зобов'язання відповідача повернути майно та підписати акт прийому-передачі закрито.

Постановою апеляційного господарського суду рішення суду першої інстанції змінено у мотивувальній частині, вкладено мотивувальну частину рішення в редакції зазначеної постанови, а в іншій частині залишено без змін.

Мотивація касаційної скарги: Приватне сільськогосподарське підприємство "Нива ЛЛ" посилається на неправильне застосування судом норм матеріального права, порушення норм процесуального права та наявність випадків, передбачених п.п. 1, 4 ч. 2 ст. 287 ГПК України.

Правова позиція Верховного Суду: ст. 331 ЦК України врегульований порядок набуття права власності на новостворене майно та об'єкти незавершеного будівництва. За приписами ч. 2 цієї статті право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Одночасно ч. 3 ст. 331 ЦК України (в редакції, чинній на момент укладення договору №20/9/6) передбачено, що до завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна). У разі необхідності особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, може укласти договір щодо об'єкта незавершеного будівництва, право власності на який реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно на підставі документів, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об'єкта нерухомого майна, проектно-кошторисної документації, а також документів, що містять опис об'єкта незавершеного будівництва.

Висновки: об'єкт незавершеного будівництва, за визначенням ч. 3 ст. 331 ЦК України, за своєю правовою природою є сукупністю будівельних матеріалів, які є майном, що належить забудовнику (особі, яка на законних підставах здійснює відповідне будівництво).

Ключові слова: склад цивільного правопорушення, недопустимість доказів, обрання способу ефективного захисту

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: