open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 698/229/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 червня 2021 року

у справі № 698/229/17

Кримінальна юрисдикція

Щодо порядку вирішення цивільного позову у разі закриття кримінального провадження у зв'язку з декриміналізацією діяння

ФАБУЛА СПРАВИ

Ухвалою суду першої інстанції кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ст. 246 КК закрито, внаслідок набрання чинності законом, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

У задоволенні позову про стягнення матеріальної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням відмовлено на підставі ч. 2 ст. 129 КПК.

Ухвалою апеляційного суду зазначену ухвалу місцевого суду в частині вирішення цивільного позову скасовано, призначено у цій частині новий розгляд у суді першої інстанції в порядку цивільного судочинства. В решті ухвалу залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Рішення про закриття кримінального провадження на підставі п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК констатує відсутність злочинності та караності діяння за змістом нового кримінального закону і, відповідно, не тягне для особи будь-яких кримінально-правових наслідків, навпаки, спрямоване на захист прав цієї особи, а тому, враховуючи, що питання про кримінальну відповідальність за діяння, яке втратило якість злочинності, виключається в принципі, то й кримінальне переслідування відносно підозрюваного, обвинуваченого підлягає припиненню. А тому суд у судовому провадженні (не тільки підготовчому) не може не відреагувати на зміну державою оцінки певного діяння, і має у процесуальному порядку відреагувати на скасування кримінальної відповідальності за діяння.

У відповідності до ст. 129 КПК, ухвалюючи обвинувальний вирок, постановляючи ухвалу про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, суд залежно від доведеності підстав і розміру позову задовольняє цивільний позов повністю або частково чи відмовляє в ньому. У разі встановлення відсутності події кримінального правопорушення суд відмовляє в позові. У разі виправдання обвинуваченого за відсутності в його діях складу кримінального правопорушення або його непричетності до вчинення кримінального правопорушення, а також у випадках, передбачених частиною першою статті 326 цього Кодексу, суд залишає позов без розгляду.

Згідно усталеної судової практики при розгляді кримінального провадження суд на основі всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження з`ясувала характер і розмір матеріальної шкоди, заподіяної злочином, наявність причинного зв'язку між вчиненим і шкодою, що настала, роль і ступінь участі кожного з обвинувачених у її заподіянні, а також, чи відшкодовано її повністю або частково до судового розгляду справи, і у вироку дати належну оцінку зазначеним обставинам.

ВИСНОВКИ: у випадку закриття провадження судом внаслідок набрання чинності законом, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою, цивільний позов не розглядається. Вимоги позивача про відшкодування матеріальної шкоди у цьому випадку можуть бути вирішені в порядку цивільного судочинства.

Отже, оскільки цивільний позов розглядається судом разом із кримінальним провадженням, то у даному кримінальному провадженні його необхідно залишити без розгляду.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підстави закриття кримінального провадження, правові наслідки декриміналізації діяння, дія кримінального закону в часі, злочини проти довкілля

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: