open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 916/2303/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 15 жовтня 2020 року

у справі № 916/2303/19

Господарська юрисдикція

Щодо переважного права учасника товариства з обмеженою відповідальністю на придбання частки іншого учасника у статутному капіталі цього товариства

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до господарського суду з позовом до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Нові - Технології – Україна" (далі – ТОВ "Компанія «Нові технології – Україна") про визнання недійсним договорів дарування, скасування державної реєстрації змін до установчих документів та внесення змін до відомостей про ТОВ "Компанія "Нові Технології – Україна".

Між ОСОБА_2 як дарувальником та ОСОБА_3 як обдаровуваним був укладений договір дарування від 06.02.2017, відповідно до умов якого дарувальник безоплатно передав у власність обдаровуваному належну йому частку у статутному капіталі ТОВ "Компанія "Нові технології – Україна" у розмірі 50% (далі – договір).

Позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовані тим, що зазначений договір укладений за відсутності згоди загальних зборів учасників ТОВ "Компанія "Нові технології – Україна" на передачу його частки у статутному капіталі Товариства іншій особі та відмови інших учасників Товариства від цієї частки, порушує її переважне права на придбання частки іншого учасника у статутному капіталі ТОВ "Компанія "Нові технології – Україна".

Господарський суд Одеської області рішенням від 16.12.2019, залишеним без змін постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 23.07.2020, у задоволенні позовних вимог відмовив у повному обсязі.

КГС ВС залишив без змін постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 23.07.2020.

ОЦІНКА СУДУ

За змістом пункту "д" частини першої статті 10 Закону України "Про господарські товариства" (у редакції, чинній станом на 06.02.2017 дату укладення спірного Договору) учасники товариства мають право здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, в порядку, встановленому законом.

Згідно із частинами першою та другою статті 147 ЦК України (у редакції, чинній станом на 06.02.2017) учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства.

Відповідно до частини другої статті 147 ЦК України (у редакції, чинній станом на 06.02.2017) відчуження учасником товариства з обмеженою відповідальністю своєї частки (її частини) третім особам допускається, якщо інше не встановлено статутом товариства. Учасники товариства користуються переважним правом купівлі частки (її частини) учасника пропорційно до розмірів своїх часток, якщо статутом товариства чи домовленістю між учасниками не встановлений інший порядок здійснення цього права. Купівля здійснюється за ціною та на інших умовах, на яких частка (її частина) пропонувалася для продажу третім особам. Якщо учасники товариства не скористаються своїм переважним правом протягом місяця з дня повідомлення про намір учасника продати частку (її частину) або протягом іншого строку, встановленого статутом товариства чи домовленістю між його учасниками, частка (її частина) учасника може бути відчужена третій особі. Аналогічні положення містяться у частинах першій, другій та третій статті 53 Закону України "Про господарські товариства" (у редакції, чинній станом на 06.02.2017).

Аналіз наведених норм закону свідчить про те, що учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право на відчуження своєї частки (її частини) у статутному капіталі третім особам за умови дотримання переважного права інших учасників товариства на придбання цієї частки.

Разом з цим у абзаці другому частини другої статті 147 ЦК України та у частині третій статті 53 України "Про господарські товариства" (у редакції, чинній станом на 06.02.2017) йдеться про переважне право саме на купівлю частки (її частини).

Врахувавши наведене, суд апеляційної інстанції в оскаржуваній постанові обґрунтовано зазначив про те, що саме Договір дарування від 06.02.2017 став правовою підставою для безоплатного переходу права власності на частку в статутному капіталі ТОВ "Компанія "Нові Технології – Україна" від ОСОБА_2 до ОСОБА_3, а тому у інших учасників цього товариства не виникло переважного права на придбання частки ОСОБА_2. Крім того, суд апеляційної інстанції, проаналізувавши пункт статуту 4.3. ТОВ "Компанія "Нові Технології – Україна", правильно встановив, що у цьому пункті слово "продати" після слова "передати" включене в круглі дужки. Надаючи оцінку змісту цього пункту статуту, суд правильно звернувся до правил української пунктуації та обґрунтовано зазначив про те, що круглі дужки у тексті ставляться для уточнення попереднього слова або слів. З огляду на зазначене суд апеляційної інстанції дійшов правильного та обґрунтованого висновку про те, що передбачена зазначеним пунктом статуту згода ТОВ "Компанія "Нові Технології – Україна" загальних зборів учасників товариства необхідна саме для продажу учасником його частки та учасники товариства мають переважне право лише на купівлю частки іншого учасника.

ВИСНОВКИ: учасники товариства з обмеженою відповідальністю користуються переважним правом купівлі частки у іншого учасника товариства за наявності у нього наміру здійснити відчуження такої частки саме шляхом укладення договору купівлі - продажу. У разі відступлення учасником товариства своєї частки іншим способом, відмінним від її продажу, зокрема шляхом дарування, переважне право на її придбання у інших учасників товариства не виникає.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: порядок відчуження частки учасником товариства, підстави для переходу права власності на частку в статутному капіталі, захист корпоративних прав, дарування корпоративних прав

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: