open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 29 січня 2020 року

у справі № 903/154/19

Господарська юрисдикція

Щодо правових наслідків невиконання покупцем обов`язку з попередньої оплати товару

Фабула справи: ПрАТ "Волинська фондова компанія" звернулося в господарський суд з позовом до Фермерського господарства "Західний Буг" про стягнення 4 443 930,17 грн, з них: 2 486 044,29 грн - основна заборгованість, 1 791 592,28 грн - пеня, 166 293,60 грн - 3% річних.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням відповідачем за первісним позовом зобов`язань в частині внесення повної та вчасної оплати за товар, який має бути поставлений згідно з договором поставки, а договором поставки сторони передбачили стовідсоткову попередню оплату за товар.

Відповідач за первісним позовом звернувся до суду першої інстанції з зустрічним позовом до позивача за первісним позовом про визнання договору поставки та договору оренди удаваними.

Зустрічний позов обґрунтований тим, що на момент підписання договору поставки та договору оренди у позивача за первісним позовом було відсутнє необхідне для укладення відповідних договорів право власності на товар. Специфічні умови договорів поставки та оренди є удаваними та мають на меті приховання іншого правочину, а саме фінансового лізингу.

Рішенням господарського суду первісний позов задоволено повністю, а в задоволенні зустрічного позову відмовлено.

Постановою апеляційного господарського суду рішення господарського суду скасовано та прийнято нове рішення, яким в задоволенні первісного позову відмовлено, а зустрічний позов задоволено.

Мотивація касаційної скарги: ПрАТ "Волинська фондова компанія" вказує, що передбачений сторонами в договорі поставки обов`язок сплатити кошти за товар до його поставки (попередня оплата) є грошовим зобов`язанням, оскільки зводиться до сплати грошей, а тому заборгованість за договором поставки є підставна та підлягає до стягнення.

Правова позиція Верховного Суду: виходячи із правової природи договору поставки та його змісту можна дійти висновку, що його сторонами визначено зустрічне виконання зобов`язання.

Правилами зустрічного виконання зобов`язання, встановленими ст. 538 ЦК України, передбачено одночасне виконання кожною із сторін свого обов`язку.

У разі невиконання однією із сторін у зобов`язанні свого обов`язку або за наявності очевидних підстав вважати, що вона не виконає свого обов`язку у встановлений строк (термін) або виконає його не в повному обсязі, друга сторона має право зупинити виконання свого обов`язку, відмовитися від його виконання частково або в повному обсязі (ч. 3 ст. 538 ЦК України).

Це правило має загальний характер та розповсюджується на будь-які зустрічні зобов`язання.

Таким чином, обов`язок Покупця з оплати товару (100% вартості товару - п. 1.3 договору) пов`язаний з обов`язком Продавця поставити товар (п. 1.7 договору).

Ст. 693 ЦК України регулює питання "попередньої оплати" товару, з якої вбачається, що "попередньою оплатою" визначається встановлений договором обов`язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем.

У разі невиконання покупцем обов`язку щодо попередньої оплати товару застосовуються положення ст. 538 цього Кодексу.

Висновки: у разі нездійснення покупцем попередньої оплати товару, зобов`язання продавця щодо поставки товару не виникає, а нездійснення ним на свій ризик поставки товару без попередньої оплати, не надає продавцю права вимагати оплати такого товару.

Ключові слова: договір поставки, попередня оплата товару, порушення виконання зобов’язання

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: