open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар`їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

02.09.2029 р. № 2-а- 28178/08/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Старосєльцева О.В. при секретарі судового засідання - Чубукіній М.В.

за участю:

представник прокуратури Цедік С.Д.;

представника позивача Чорна Л.В. (діє на підставі довіреності № 83-07/33 від 06.01.2009 року);

представника відповідача не прибув;

розглянув у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду справу за адміністративним позовом

Прокурора Червонозаводського району м. Харкова в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова до Державного підприємства "Харківський радіозавод "Протон" простягнення заборгованості ,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Червонозаводського району м. Харкова звернувся до суду в інтересах держави в особі Управління пенсійного фонду України в Червонозаводському районі з адміністративним позовом в якому просив суд стягнути з Державного підприємства «Харківський радіозавод «Протон» суму боргу по відшкодуванню пільгових пенсій в розмірі 16325,12 грн.

Представник прокурора в судовому засіданні повністю підтримав позов в обґрунтування якого зазначив наступне. Державне підприємство «Харківський радіозавод «Протон» зареєстровано в управлінні Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова як платник страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України за реєстраційним № 25. ДП «Харківський радіозавод «Протон» зобов`язано відповідно до діючого законодавства щомісяця до 25 числа вносити до Пенсійного фонду України визначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на доставку та виплату пенсій, призначених на пільгових умовах. В ДП «Харківський радіозавод «Протон» працювали та набули право на пенсію на пільгових умовах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 . Підприємству відповідно до п. 6.4 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» були направлені повідомлення про розрахунки сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Відповідно до надісланого на адресу відповідача розрахунку, останній зобов`язаний був відшкодувати за період з 01.01.2008 року по 30.09.2008 року Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах зазначених працівників в сумі 16325,12 грн. До цього часу відповідачем вказані витрати не відшкодовані.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав з тих самих підстав.

Відповідач, ДП «Харківський радіозавод «Протон», в судове засідання свого представника не направив, про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення, надав клопотання про розгляд справи за відсутності представника підприємства та вказав, що позов підтримує в повному обсязі (а.с.39).

Суд заслухавши представника прокурора, представника позивача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. До набрання чинності Законом України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» діяв Закон України «Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 № 400/97-ВР. Відповідно до ч. 4 п. 1 ст. 2 Закон України «Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 № 400/97-ВР для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1

цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об`єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Таким чином, відповідач зобов`язаний відшкодовувати органам Пенсійного фонду суми фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно наданих суду копій розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пункта «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», складених щодо ДП «Харківський радіозавод «Протон», зазначені витрати становлять за період з 01.01.2008 р. по 30.09.2008 р. становить 16325,12 грн. (а.с.6,9,10,11,14-16,19,20,23-25).

На виконання вимог Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663 управлінням Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова відповідачу були направлені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за травень-вересень 2008 року та отримані відповідачем (а.с.4-25).

Відповідно до п. 6.8. вказаної вище Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

ДП «Харківський радіозавод «Протон» фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» за період з 01.01.2008 р. по 30.09.2008 р., станом на час розгляду справи в суді, не сплатило.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб`єкт владних повноважень, а відповідачем фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись, п. д ч. 1 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ, п. 2 прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-ІV, ч. 4 п. 1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 № 400/97-ВР, п. 6.8. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663, ст.ст. 94, 160, 161, 162, 163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов Прокурора Червонозаводського району м. Харкова в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова до Державного підприємства «Харківський радіозавод «Протон» про стягнення заборгованості задовольнити в повному обсязі.

2.Стягнути з Державного підприємства «Харківський радіозавод «Протон» (місцезнаходження: м. Харків, пл. Повстання 7/8, код ЄДРПОУ 31733589, р/р НОМЕР_1 в Червонобаварському відділенні «Промінвестбанку», МФО 351287) на користь Управління Пенсійного фонду України у Червонозаводському районі м. Харкова (р/р НОМЕР_2 в ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342) заборгованість в сумі 16325.12 грн. (шістнадцять тисяч триста двадцять п`ять гривень, 12 коп.).

3.Постанова може бути оскаржена в Харківський апеляційний адміністративний суд через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження постанови суду в десятиденний строк з дня її проголошення та поданням після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги, або без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

4. Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у встановлений строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлено 07.09.2009 року.

Суддя Старосєльцева О.В.

Джерело: ЄДРСР 97986965
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку