open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 938/355/24

Номер провадження № 1-кс/938/92/24

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей ста інформації

02 травня 2024 року селище Верховина

Слідчий суддя Верховинського районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання Слідчого відділення Верховинського районного відділення поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , що погоджене прокурором Верховинського відділу Косівської окружної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024091130000046 від 17.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та інформації,

в с т а н о в и в :

слідчий СВ Верховинського районного відділення поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Верховинського районного суду Івано-Франківської області з клопотанням, яке погоджене прокурором, у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024091130000046 від 17.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та інформації, а саме: до камеризовнішнього відеоспостереження,яка перебуваєу власності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,жителя селищаВерховина,присілок Плай,Верховинського району,Івано-Франківськоїобласті тарозміщена нафасаді піцеріїв АДРЕСА_1 ,шляхом зняттякопії інформації, без їх вилучення.

Подане клопотання мотивує тим, що 17.04.2024 до Верховинського РВП ГУНП в Івано-Франківській області із заявою звернулася ОСОБА_6 про те, що її син ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_2 , 15.04.2024 близько 21:30 год. пішов з дому в невідомому напрямку, додому не повернувся, на телефонні дзвінки не відповідає та його місце перебування невідоме. Тіло ОСОБА_7 , без ознак насильницької смерті, 19.04.2024 близько 15:25 год. було виявлено в руслі річки ОСОБА_8 , поряд із АДРЕСА_3 .

23.04.2024 за дорученням слідчого в порядку п.3 ч.2 ст.40 КПК України оперативними працівниками СКП Верховинського РВП ГУНП в Івано-Франківській області було встановлено наявні камери зовнішнього відеоспостереження по маршруту останнього перебування ОСОБА_7 в період часу з 15.04.2024 по 16.04.2024, а також місця розташування вказаних відеокамер та їх власників, а саме:

- камера зовнішнього відеоспостереження, яка розміщена на фасаді піцерії в АДРЕСА_1 та належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю селища Верховина, присілок Плай, Верховинського району, Івано-Франківської області;

- камера зовнішнього відеоспостереження, яка розміщена на фасаді житлового будинку в АДРЕСА_1 та належить ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителю АДРЕСА_4 ;

- камера зовнішнього відеоспостереження, яка розміщена на фасаді житлового будинку в АДРЕСА_1 та належить ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителю АДРЕСА_1 ;

- камера зовнішнього відеоспостереження, яка розміщена на фасаді гаражного приміщення в АДРЕСА_5 та належить ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителю АДРЕСА_5 .

У зв`язку із тим, що вказані відеозаписи мають вагоме значення для досудового розслідування вказаного кримінального провадження, оскільки на них можуть бути зафіксовані обставини зникнення безвісті ОСОБА_7 , тіло якого в подальшому було виявлено в руслі річки ОСОБА_8 , особи з якими в останнє перебував та спілкувався ОСОБА_7 , а також маршрут його руху, з метою встановлення істини вказаного кримінального правопорушення, встановлення причетних до нього осіб та притягнення їх до кримінальної відповідальності, виникла необхідність в отриманні зазначеного у клопотанні тимчасового доступу. Відтак просить клопотання задовольнити.

Відповідно до ч.1 ст.163 КПК України, після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Так, відповідно до ч.2 ст.163 КПК України, клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

В той же час, у поданому клопотанні слідчим, не обґрунтовано та не доведено належними доказами, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів тимчасовий доступ до яких він просить надати, особою, у володіння якої вони знаходяться. Саме лише зазначення слідчим про наявність підстав вважати, що існує така загроза, без конкретизації самих підстав, які підтверджують її існування, не може вважатись належним підтвердженням існування такої загрози.

Частиною 4 згаданої статті визначено, що слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті.

Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явилися. Слідчий подав заяву, в якій подане клопотання підтримав, та просить його задовольнити, а розгляд клопотання проводити без його участі. Прокурор причини неявки суду не повідомив.

Слідчий суддя на підставі ч.2 ст.163 КПК України вважає за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

ОСОБА_5 , у володінні якого знаходиться інформація, в судове засідання на виклик суду не з`явився. Причини неявки суду не повідомив.

Враховуючи вищенаведене, згідно положень ч.4 ст.107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, приходжу до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що Верховинським РВП проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024091130000046від 17.04.2024за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.115КК України на підставі заяви ОСОБА_6 про те, що 17.04.2024 її син ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_2 , 15.04.2024 близько 21:30год пішов з дому в невідомому напрямку, додому не повернувся, на телефонні дзвінки не відповідає та його місце перебування невідоме. Тіло ОСОБА_7 , без ознак насильницької смерті, 19.04.2024 близько 15:25 год. було виявлено в руслі річки ОСОБА_8 , поряд із АДРЕСА_3 .

Відповідно дорапорту оперуповноваженого ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_12 встановлено,що в ході виконання доручення слідчого у кримінальному провадженні №12024091130000046 від 17.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України ним встанволено камери зовнішнього відео спостереження в місці останнього перебування ОСОБА_7 , зокрема камера зовнішнього відеоспостереження, яка розміщена на фасаді піцерії в АДРЕСА_1 та належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю селища Верховина, присілок Плай, Верховинського району, Івано-Франківської області.

Відповідно до ч.2 ст. 93 КПК України - сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання речей, документів, проведення інших процесуальних дій.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) Закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно з ч.1 ст. 159 КПК України - тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності з ч. 2 ст. 159 КПК України - тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України - слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно з ч.5 ст.163 КПК України - слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Беручи до уваги, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що записи на камері відео спостереження, яка перебуває у власності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя селища Верховина, присілок Плай, Верховинського району, Івано-Франківської області та розміщена на фасаді піцерії в АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, з метою встановлення істини вказаного кримінального правопорушення, встановлення причетних до нього осіб та притягнення їх до кримінальної відповідальності, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і інформації, а саме до записів відеокамери, шляхом зняття копії інформації з пристрою по записуванню відео з камери спостереження, без їх вилучення, і без них буде неможливо довести наявність вчиненого кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.115 КК України, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання про тимчасовий доступ до документів підлягає задоволенню в повному обсязі.

Спосіб, у який здійснюється забезпечення кримінального провадження, відповідає завданням кримінального провадження, враховує обставини вчиненого кримінального правопорушення, є розумним і співрозмірним, та у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Суттєвих шкідливих наслідків застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження для осіб, яких він стосується, не вбачається.

Обґрунтованим строком, який слід надати для тимчасового доступу до вказаних документів, є один місяць.

Керуючись статтями 131, 132, 159, 160, 163, 164 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в :

Клопотання слідчого Слідчого відділення Верховинського районного відділення поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , що погоджене прокурором Верховинського відділу Косівської окружної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024091130000046 від 17.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та інформації, без їх вилучення, - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до камери зовнішнього відео спостереження, яка перебуває у власності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя селища Верховина, присілок Плай, Верховинського району, Івано-Франківської області та розміщена на фасаді піцерії в АДРЕСА_1 , шляхом зняття копії інформації, без їх вилучення.

Ухвала підлягає виконанню слідчими які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження №12024091130000046від 17.04.2024 ( ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 )

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до зазначених у ухвалі документів відповідно до ст.166 КПК України слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право доступу до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених в ухвалі документів і речей.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_15

Джерело: ЄДРСР 118774248
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку